Във варненските заведения се пуши масово

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (13)
15:19 / 12.11.2015
3646
Масово не се спазва забраната за тютюнопушене във варненските заведения, предаде репортер на "Фокус". Въпреки, че голяма част от кафенетата разполагат с кът за пушачи, болшинството от посетителите предпочитат да пушат на закрито, без да се съобразяват с останалата част от клиентите. Много често дори самите сервитьори предлагат на гостите пепелници или чашки с лед, в които да изгасят цигарите си. Често неспазването на забраната е причина част от клиентите да изразяват недоволство, но без особен успех. 

По повод Международния ден без тютюнопушене, експерти от Регионалната здравна инспекция(РЗИ) във Варна ще отворят импровизирани кабинет в Свободния университет и в Професионалната гимназия по електротехника (ПГЕ). Инициативата е част от европейската кампания "Екс пушачите са неудържими".

Измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи ще се проведе на19 ноември от 9:50 часа същите тестове ще се правят и в Професионалната гимназия по електротехника.

По повод Международния ден без тютюнопушене на тема "Екс пушач БГ", здравната инспекция в морската столица организира от 16 до 20 ноември отворени врати в музея "Човекът и неговото здраве": Раздел "Тютюнопушене или здраве- изберете сами!".

Там ще бъдат показвани филмите "Денят на Яна", "Невидимият" и "Дим". Гражданите ще получават и здравнообразователни материали, а могат и да посетят консултативния кабинет за отказване от тютюнопушене.
Кампанията "Екс пушачите са неудържими" поощрява постиженията на екс пушачите от цяла Европа. Тя е инициирана от Европейската комисия и предлага безплатна помощ за отказване на цигарите чрез iCoach. Това е безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите, основан на задълбочени научни изследвания и клиничен опит на психолози и комуникационни експерти.

Виж коментарите (13)
Още новини от Новини от Варна:
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).