"За младия зрител“ е най-новият проект на ТМПЦ Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:01 / 15.04.2020
2182
"За младия зрител“ е най-новият, пети проект на Театрално-музикален продуцентски център Варна в условията на Covid-19. След първия проект на ДТ "Стоян Бъчваров“ "Театърът чете от вкъщи“; платформата "Споделени представления“ на Държавна опера Варна и ДТ "Стоян Бъчваров“, кратките видеа в социалните мрежи, с които отделни артисти отправят неформална покана за проследяване на театралните, оперни и балетни заглавия в "Споделени представления“ и инициативата "Помогни на колега в нужда“, усилията на варненските творци да запазят близостта със своята публика продължават с проекта "За младия зрител“.

Всяка неделя от 16.00, по време на извънредното положение, ще бъдат представяни заглавия, адресирани към младежката аудитория, които са продуцирани от Театрално-музикален продуцентски център Варна, в партньорство с Детско-юношеската опера при Общински детски комплекс Варна или с театралните школи в града.

Стартът на проекта "За младия зрител“ предстои на Великден, 19 април 2020, 16.00, с мюзикъла "Ани", реализиран от Държавна опера Варна в партньорство с Детско-юношеската опера и с подкрепата на фонд "Култура" при Община Варна, като правата за постановката са предоставени от Международния музикален театър (ММТ). Музиката за "Ани“ е написана от Чарлз Стрaус, либретотото от Томас Миен, текста на песните от Мартин Чарнeн, преводът от английски е на Евгения Кръчмарова.

В постановъчния екип влизат Ганчо Ганчев - диригент постановчик, Емилия Петкова – режисьор постановчик, Тодор Игнатов - сценография и костюми, Миглена Шишева - хормайстор и корепетитор, Денко Стоянов – хореография, Галина Станишева - вокален педагог, Петя Петкова - театрален педагог и Бистра Бъчварова - балетен педагог. Под тяхно ръководство младите артисти от Варненската детско-юношеска опера пресъздават с много талант и любов трогателната история на Ани, едно дете като тях, което въпреки незавидната си съдба, не губи надежда.

Мюзикълът е развит по мотиви от популярната поредица вестникарски комикси "Малкото сираче Ани", която започва през миналия век и завършва чак през 2010 г. От първата постановка на мюзикъла (1977) и първия филм (1982) досега, независимо в какъв жанр се прави римейк на този сюжет, "Ани" винаги ще привлича с вярата на едно дете в утрешния ден.

Действието се развива в сиропиталище в Ню Йорк Сити през 1933 година. 11-годишната Ани е сред многото бездомни, гладни и бедни деца. Няма си нищо, няма си никого, само смачкана бележка, четена безброй пъти, половин медальон и надежда. Надеждата, че утре "Ще има слънце! Ще издържа до утре. Каквото и да става. До утре! Утре ще прогони мъглата и тъгата. Утре ще се усмихне на слънцето. Утре ще намери родителите си. А ще стигне ли до утре? Ако – да, как? Ех, утре! Толкова е близо и толкова далеко!"

Премиерата на "Ани“ на 20 юни 2016 г. предопредели успешния творчески път на мюзикъла, който сега продължава и на оnline сцената. На Великден 2020, денят, призван да възражда надеждата, от която днес, повече от всякога, имаме нужда.

Следете проекта "За младия зрител“ в YouTube канала на ТМПЦ (DRAMA&OPERA VARNA) на адрес: https://www.youtube.com/watch?v=bbeO_dNobE0, фейсбук профилите Държавна опера Варна / State Opera Varna, Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и фейсбук събитието Споделени представления.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14907):
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
08.04.2024 Д-р Бацелова за коклюша: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие рискове
Още новини от Новини от Варна:
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна
Възпитаник на ТУ-Варна от Австралия посети вуза 35 години по-късн...
Студенти от МУ-Варна се представиха на важен международен форум
Внимание! "Синята зона" не работи в празничните дни във Варна, но...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).