Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
За по-малко от 3 месеца свлачището в "Бриз" се превръща в бедствие
Автор: Екип Varna24.bg 12:17 / 28.01.2011Коментари (4)4056
© Impact Press Group
Снимка: Архив.
За по-малко от 3 месеца площта на свлачището в "Бриз" е нараснала около 5 пъти и вече обхваща 28 - 30 декара. Районът ще бъде обявен за аварийно-бедствен. Това решение има важно формално значение, тъй като ще развърже ръцете на специалистите да ускорят процедурите и същевременно общинската администрация ще може да търси финансова помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

По силата на чл. 148 от Закона за устройство на територията при аварийни ситуации разрешения за строеж на геозащитни обекти по изключение могат да се издават по частични работни проекти. Това означава, че за аварийно-бедствен район като зоната на свлачището в местността Св. Никола можем да действаме спешно при съкратени бюрократични процедури, поясни пред в. "Черно море" инж. Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" към общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройване". Според него активните геодинамични процеси непрекъснато нарушават морфологията на релефа и въпреки че бяха предприети отводнителни мероприятия, размерът на бедствието не спира да расте. Водочерпенето има за цел да понижи нивото на подпочвените води, но вече не е в състояние да преустанови свлачищните процеси. Това налага аварийни мерки на базата на извършените хидроложки проучвания. Те ще бъдат определящи за изработката на техническия проект, който трябва да предшества изграждането на специална дренажна система. Проблемът е, че свлачищните процеси непрекъснато изменят територията, така че първоначалната ни идея за трасе на дренажната система вече изобщо не може да се приложи и трябва да се търсят алтернативи. При липсата на път, който да осигури достъп на техниката, ситуацията се усложнява допълнително, отчете инж. Колев. Според него предвидените в местната хазна разходи за укрепителните работи биха могли да набъбнат в резултат от новите мащаби, които придобива бедствието. Тъкмо поради тази причина общината се надява, че държавата ще осигури необходимите средства по линия на междуведомствената комисия. Независимо дали тя ще се включи във възстановяването на щетите от свлачището обаче, в общинския бюджет за целта бяха заложени 250 000 лв.
Процесите по десния склон на дере "Почивка" в "Бриз" вече са засегнали 2 масивни жилищни сгради и една полумасивна. В непосредствена близост до зоната на свлачището има 5-етажна жилищна кооперация. Сериозно застрашени са и мост-каналът на канализационния колектор "Виница" - Траката - Варна. Евентуалните щети по мостовото съоръжение и канализационния колектор могат да спукат водопровода Варна - Златни пясъци и да предизвикат екологична катастрофа. Нови срутвания на земни маси в района биха затрупали дерето, което играе ролята на постоянен отток.

Обхватът на бедствието, което вече е разрушило няколко постройки и около 50 метра от общинския път в района, расте с бързи темпове и буквално догонва свлачището "Трифон Зарезан".

Източник: в. "Черно море"




Още по темата: общо новини по темата: 46
19.11.2013 »
15.02.2013 »
21.09.2012 »
09.07.2012 »
22.06.2012 »
07.06.2012 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Daniela Marinova
премахни филтъра

-1
 
 
да са си правили сметка като са си купували там парцели, щом имат там парцел значи са богаташи така че да се оправят няма нужда да се харчат пари за богаташи вместо да се помогне на бедните
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: