Задава се криза за бебета във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:44 / 13.10.2017
3146
Във Варна и областта кризата за бебета се задълбочава застрашително. Това сочат последните данни от електронния регистър на Министерството на здравеопазването (МЗ). От началото на годината в родилните отделения на Варненска област на бял свят са се появили 2716 бебета, с 979 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, съобщава Черно море. 

Спад на раждаемостта има в цялата страна, но в другите големи градове той не е толкова катастрофален. В София например новородените от началото на годината са 11 966, с 367 по-малко спрямо същия период на 2016 г. Подобно е положението и в Пловдив. Там са проплакали 4908 бебета, с 450 по-малко в сравнение със същия период на м.г. Варна все пак остава на трето място в страната по раждаемост. По петите й обаче е Бургас с 2710 бебета. Този морски град е сред малкото в страната, където е отчетен ръст спрямо м.г. Новородените там са с 33 повече, сочи регистърът на МЗ.

На този етап липсва логично обяснение за ниската раждаемост във Варна, като се имат предвид модерните родилни отделения в града и висококвалифицирания им персонал. Детските ясли и градини също са достатъчно. Сред вероятните причини е миграцията на млади хора към по-богатите страни от ЕС, където и заплащането, и условията за живот са по-добри. Според данни от статистиката през последните години близо 1 млн. българи са напуснали страната си в търсене на по-добро бъдеще.

Аз също нямам логично обяснение за спада, каза управителят на СБАГАЛ - Варна проф.д-р Емил Ковачев. Просто има години, когато раждаемостта тръгва рязко надолу. Причините могат да се търсят в много посоки. Едната е, че все повече млади жени отлагат първото бебе за след 35 г., другата е, че стерилитетът сред двойките се увеличава, каза още проф. Ковачев.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).