Здравната каса във Варна вече работи с пръстови идентификатори

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:51 / 26.09.2016
1228
Две устройства за получаване на Уникален идентификационен номер посредством пръстов отпечатък вече работят в РЗОК - Варна. 

Устройствата са минали тестов период и могат да бъдат ползвани от гражданите. Първоначалната електронна автентификация, извършена в Здравната каса, улеснява пациентите при евентуално последващо постъпване в болница, тъй като те вече ще фигурират в единната система. До дни в РЗОК - Варна, ще заработят още две устройства за регистриране с УИН. 

Пациентите трябва да знаят, че чрез УИН регистъра техните пари за здравно осигуряване ще бъдат използвани максимално ефективно.

Новата електронна система не копира отпечатък и не съхранява по никакъв начин данни или рисунък на пръста. Чрез електронната идентификация здравноосигуреното лице потвърждава оказаната му болнична медицинска помощ. Регистрацията на пациентите се извършва за всяко здравно осигурително събитие:
При лечение по клинична пътека и клинична процедура - при постъпване и напускане на лечебното заведение.
При лечение по амбулаторна процедура - еднократно за всяка извършена процедура.
При отпускане от болничната аптека на лекарствени продукти за лечение/продължаване на лечението на злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания, за извънстационарни условия - еднократно при всяко отпускане на лекарствени продукти.


При спешно, животозастрашаващо състояние на пациента, се извършват първо необходимите медицински дейности за стабилизиране на пациента и тогава се пристъпва към създаване на УИН.

При оказване на медицинска помощ на малолетно лице или лице, поставено под запрешение, изпълнителят на медицинска помощ регистрира в системата и лицето, което може да изразява информирано съгласие за осъществяване на медицински дейности съгласно изискванията на Закона за здравето.

Пациентите, които посещават РЗОК - Варна, и които желаят могат да извършат на място първоначалната си електронна автентификация.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).