Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (1)
Росен Добрев: Варна и България бяха център на европейския хандбал
Автор: Екип Varna24.bg 09:57 / 28.07.2022Коментари (0)415
Европейската хандбална федерация специално подчерта, че Варна повиши стандарта на продукцията при турнири за подрастващи - снимки, качеството на стрийминга, брандиране в спортните зали и хотелите, представянето на играчите преди мачовете и церемониите по закриването. Това отбелязаха президентът на Европейската хандбална федерация (ЕХФ) Майкъл Видерер и генералният секретар Мартин Хауслейтнер в писмо до колегите си от българска страна Росен Добрев и Теодор Илиев и Организационния комитет на Европейските шампионати за младежи до 20 години във Варна. За пръв път и двата Европейски шампионата по хандбал за младежи до 20 години се играха в един град и това е Варна. България бе част от първия турнир. След края на състезанията разговаряме с президента на Българската федерация по хандбал Росен Добрев.

- Г-н Добрев, след края и на втория Европейски шампионат по хандбал за младежи до 20 години във Варна, какъв е вашият коментар за това, което видяхме през този близо месец в Двореца на културата и спорта?

- Видяхме, че Варна и България се превърнаха в центъра на европейския хандбал. И двата турнира бяха изключително силни. Радвам се, че имаше и много публика от различни държави, които подкрепяха своите отбори. Чудесна атмосфера, перфектна организация. Още веднъж искам да благодаря на екипа на БФ хандбал, на доброволците и всички, които се включиха в организацията. Искам да благодаря изцяло и на Община Варна за финансовата и логистична подкрепа, както и на Министерство на спорта, че финансираха с проект наема на залата, който не е никак малък. На Двореца на културата и спорта и на останалите ни партньори - хотели, транспортни фирми, фирми за кетъринг и минерална вода. Това са партньори, без които няма как всичко това да се случи. Искам да благодаря на медиите, които отразяваха събитието, на телевизия B1B, която предаде абсолютно всички мачове от първенството и то достигна до възможно най-много хора. Работихме в колектив, както винаги сме го правили и затова може би нескромно да звучи, но ние имаме и можем да се гордеем, че имаме най-добрия организационен екип в цяла Европа, може би и в целия свят. Много пъти съм го казвал, с тези хора съм готов да отида и на война.

- За първи път две събития от толкова висок ранг се провеждат в един град и това е Варна. Колко трудно и същевременно отговорно е организирането и провеждането им и то без никакви забележки от страна на международната федерация, участниците и гостите?

- Това са безсънни нощи на целия екип на БФ хандбал. Всички се раздават докрай, за да може тези двете първенства да бъдат успешни и да отговорим на изискванията на Европейската хандбална федерация. Аз мисля че, ние като държава, град Варна и БФ хандбал сме готови вече да правим форуми на още по-високо ниво - световни първенства не само в зала, но и в плажния хандбал, така че ще работим в тази насока.

- Нека се върнем към българското участие в надпреварата. Неотдавна споменахте, че "малките детайли“ са това, което ни отдалечава от големите сили. Какво предстои оттук нататък, за да може залите да са пълни, децата да преоткрият този толкова красив спорт и българският хандбал да се нареди сред водещите сили в Европа?

- Много неща трябва да се променят и ние сме тръгнали в тази посока. Най-важното е работата в клубовете, треньорите, съдии, делегати, президенти, ръководството на федерацията, всички да работим като едно цяло. Състезателите също. Септември месец идва чуждестранен лектор, г-н Джукич, един от топ 3 лекторите по хандбал в световен мащаб и ние тръгваме по един нов път с единна методика. Това, което трябва да извървим като път е много. Но ние трябва да си го извървим, за да сме до най-големите и ако всички бъдем единни и работим в екип, след 6-7 години ще дойдат и успехите на високо ниво.

- Говорейки за нашето представяне на турнира, не можем да не погледнем как се развива хандбалът при нашите съседи. Отборите на Северна Македония, Гърция, Румъния се представиха на много високо ниво. Просто са много добри или това е въпрос на държавна политика и подкрепа на спорта по всякакъв начин?

- Това е държавна политика. Аз съм го казвал многократно и пак ще го кажа - ако държавата не подкрепя спорта, особено колективните спортове, където е масовостта, там е публиката, там е спектакълът, няма как да се успее. Ще дам пример с Гърция. От миналата година бюджета на федерацията е 700 000 евро. Но една част от тях е от държавата, другата е регламентирана с точно едно изречение в закон – бетинг компаниите взимат лиценз, ако дават за спорта. Гръцката федерация по хандбал получава 300 000 евро от бетинг компании. Отделно, всеки един клуб, който е във Висшата лига получава по 17 000 евро. А у нас не е така. Дори напротив – бетинг компаниите изкарват пари на гърба на нашия труд. Само с един Спортен тотализатор няма как да стане. И това трябва да е приоритет на държавата, за да могат абсолютно всички спортни федерации да се развиват.

- Всички, които през този един месец имаха възможността да се докоснат до хандбал от толкова високо ниво тук във Варна споделят своите прекрасни впечатления от всичко – като се започне от начина, по който са ги посрещнали, настанили, мине се през прекрасните условия, които предлага Двореца на културата и спорта и се завърши с безупречната организация на двата Европейски шампионата. Как се постига всичко това?

- Първо с много любов, с огромно желание. Всеки един от Организационния комитет дава всичко от себе си, за да може ние като държава, като град Варна да покажем, че сме гостоприемни хора. На изключително високо ниво успяваме да задоволим и най-малките прищевки на всеки отбор. Всички са усмихнати, виждате и станахте свидетели как децата, което изключително много ме радва, бяха по цели дни тук - сутрин от 8, вечер до 9-10 часа. Да събират автографи, да живеят с мисълта, че един ден ще станат като батковците. Това е също един възпитателен ефект. Имаме и кампания, в която събираме разделно бутилките от вода. Ще се съберат над 20 000 бутилки за рециклиране. Ако можем да помогнем с това нещо да се закупят кувьози или линейки и медицинско оборудване за нуждаещите се болници, да помогнем за всеки един живот, ще съм изключително щастлив човек. Всичко това, ако го нямаш в сърцето си, ако не обичаш спорта, ако не обичаш хандбала, няма как да се случи. Затова пак ще го кажа - изключително съм благодарен на всички доброволци и екипа на БФ хандбал. Без тях няма как да се случат тези неща. Хандбалът е колективен спорт, винаги съм бил научен от колективната игра да работя в екип и затова резултатите се получават.

- За пореден път БФ хандбал показа, че може да се справи с организирането и провеждането на събития от топ ниво и то без абсолютно никакви забележки. Имате опит и с плажния хандбал, можем ли да кажем, че Варна е готова за Световно първенство и то още през 2024 г.?

- Да, мисля че нямаме абсолютно никакви проблеми да се справим с това предизвикателство, но може би няма да е само във Варна, защото е необходим голям брой зали. Участващите отбори са 32, а за съжаление Варна не разполага с тези зали – както официални, така и тренировъчни. Необходим е и друг град. След 2 седмици вероятно ще бъда на посещение в Македония на Световното първенство, ще водя лични разговори с президента на Световната федерация. Ще използваме отзвука, който има в цяла Европа, където се говори за Варна и възможностите на БФ хандбал да организира такова събитие. Заедно с помощта на държава и общините, аз мисля, че няма да има проблем да бъдем домакини на такъв висок форум.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров започва в Мадрид в утрешния следобед
Огнени битки и шест бързи мача на SENSHI 21 във Варна
Григор Димитров очаква своя съперник на корта днес в Мадрид
Андрей Рубльов за Григор Димитров и Роджър Федерер: Легенди
Григор Димитров стартира там, където сензационно победи Новак Джокович
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: