Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (3)
"Хера – Варна" ще връща славата на морската столица в женския хандбал
Автор: Екип Varna24.bg 12:51 / 24.02.2023Коментари (0)560
©
Да върнат славата на Варна като център на женския хандбал, е мечтата на младите варненски треньорки Димка Предьова и Гергана Ефтимова. От близо година двете работят в клуб  "Хера – Варна“ и за този кратък период вече берат плодовете на своя труд. Tова разказаха от пресцентъра на спортния клуб за Varna24.bg.

През настоящата състезателна година наставничките водят формации в държавното първенство в пет възрастови групи – момичета до 10, 11, 12, 14 и 16 г., които се представят успешно в турнирите на зона "Черно море“.

Преди година Предьова и Ефтимова са поканени лично от президента на клуба Николинка Янкова, която пък създава "Хера – Варна“ с амбицията да привлече интереса на колкото може повече момичета към атрактивния спорт. Изборът на президента не е случаен. Предьова и Ефтимова са в хандбала от деца, с женските формации през годините са печелили неколкократно купата на България и златни медали в шампионата, имат и дузина индивидуални награди. Варненската публика ги познава от последния засега силен женски тим на Варна – "Локомотив – Металекс билд“ преди 15-ина години. Предьова е играла още в "Поморие“, "Шумен 98“ и "Етър 64“ (ВТ), Ефтимова също, като в "Етър 64“ се състезава и до момента. Отборът й вече се класира за полуфиналите в турнира за Купата на България идния месец.

"Нормално е да искаме да изградим пирамида в детското направление. Това е идеалният вариант за всеки клуб, да има приемственост между възрастите, за да се стигне до представителен женски отбор“, казва Ефтимова.

"Нямаше как да направим веднага женски тим. Дори да бяхме опитали, кои щяха да бъдат попълненията му след време?“, мотивира се Предьова.

Двете наставнички са категорични, че само техните усилия не стигат за постигане на поставената амбициозна цел. Трябват още база и финансиране. Засега клубът ползва за тренировки три пъти седмично само половин игрище, при това на висок наем, а залата не е и отоплена нормално. Спонсорите все още нямат интерес, вероятно чакат и по-големите успехи. Все пак треньорките са успели да намерят спомоществовател, който е помогнал за екипите на отборите, за наема на базата и за транспорта.

В момента вървят турнирите в зона "Черно море“. Амбицията на Предьова и Ефтимова е поне трите клубни формации на "Хера – Варна“ да се класират за финалите на държавното първенство през лятото. “Засега единственият ни сериозен съперник в зоната е "Бяла“. Те обаче не са непобедими, всичко зависи от това как играем ние. Може би у нашите момичета има доза притеснение, може би малко и страх, а и самочувствие като че ли не ни достига“, казва Предьова.

Според Ефтимова най-важното, което момичетата трябва да научат в залата, още докато прекрачат прага й, е дисциплината. От това тръгва всичко. Второто е колективният дух, категорична е Ефтимова.

Наставничките отсега заявяват, че през лятото ще участват с три формации в държавното първенство по плажен хандбал – момичета до 12, до 14 и до 16 г. Това е отлична закалка за играта в зала, убедени са Ефтимова и Предьова. Двете вярват, че няма да е далеч денят, в който Варна ще има отново и силен отбор в женския хандбал. Ще върнем публиката в залата, убедени са треньорките.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров започва в Мадрид в утрешния следобед
Огнени битки и шест бързи мача на SENSHI 21 във Варна
Григор Димитров очаква своя съперник на корта днес в Мадрид
Андрей Рубльов за Григор Димитров и Роджър Федерер: Легенди
Григор Димитров стартира там, където сензационно победи Новак Джокович
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: