Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Любомир Кючуков: Получава се разминаване между страните, които дават кръвта си като Украйна, и тези, които дават парите за тази война
Автор: Екип Varna24.bg 17:41 / 11.09.2023Коментари (0)1345
©
Г-20 прие консенсусна лидерска декларация в деня на откриването на Срещата на върха в Делхи, в която се избягва осъждането на Русия за войната в Украйна, и всички страни се призовават да се въздържат от използването на сила за превземане на територия. "Всичко това отразява процесите, които се развиха в света в рамките на последната една година", обясни в аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, сега директор на Института за икономика и международни отношения.

"Казвам последната една година, имайки предишната среща на Г-20 в Бали. Защото ако се погледнат само двата параграфа от двете декларации – тази от Бали през 2022 г. и тази от Ню Делхи сега, касаещи войната в Украйна, ние ще видим, че те са коренно различни. И точно тези промени намериха в концентриран вид отражението си в тези осем реда на точка 8 от заключителната декларация в Ню Делхи, защото сериозният, професионален прочит и сравняването на тези две декларации открива наистина много сериозни разлики, отчитащи тази международна конюнктура. В декларацията от Бали се посочва, че повечето страни осъждат войната в Украйна, докато сега изобщо отсъства текст за осъждането на войната в новата декларация. В Бали конкретно се осъжда агресията на Русия, а в тази от Ню Делхи изобщо няма споменаване на Русия. Да не говорим за вменяване на вина. Между другото, интересното е също така, че и двете декларации цитират едни и същи резолюции на Общото събрание на ООН, но акцентът е коренно различен. В тази от Бали се настоява за безусловно изтегляне на Русия от Украйна, докато сега в Ню Делхи се говори срещу постигането със сила на териториални придобивки и нарушаване териториалната цялост на страните – нещо, което и вие споменахте. И може би най-важното - в Ню Делхи се декларира, че това не трябва да бъде епоха на война, докато в тази декларация от Бали призив за мир изобщо отсъства. И това наистина очертава един цялостен кръг от въпроси, които претърпяха своята динамика през последната година, който се свежда в основни линии до новата роля, бих казал, на т.нар. "Глобален Юг“ в геополитиката", допълни той.  

Според Кючуков тази декларация отразява няколко важни тенденции: 

"Първата е, че Западът се съобразява с този "Глобален Юг“, за който стана дума, с позициите на страните от Африка, Азия, Латинска Америка, които както знаем, не се присъединиха към санкциите в огромното си мнозинство, и също така избягват, където това е възможно, да осъждат Русия. Тече едно своеобразно съревнование за привличане на Третия свят и това беше отстъпка, която Западът направи спрямо Третия свят, за да не го загуби като съюзник, или най-малкото, за да се избегне конфронтация с него. Като тук Западът отстъпи не само по формулировката за Украйна, но и по такива проблеми като осигуряването на едни по-справедливи международни икономически отношения, съдействието на икономически растеж на по-бедните страни, социален подход, отчитащ проблемите на бедните държави при борбата с климатичните проблеми, глобално данъчно облагане – все въпроси, които фигурират в декларацията от Делхи и които са важни за Третия свят. И втората плоскост, в която може да се търси обяснение за това, е, че вече започват да се наблюдават определени различия в целите между Украйна, от една страна, и нейните съюзници, от друга, в стремежа и начина за приключване на войната – нещо, което е съвсем естествено, доколкото за Украйна основната цел е възстановяване на суверенитета и възвръщане на окупираните от Русия територии, докато целите на Запада, т.е. нашите цели, защото когато говорим за "Запад“, винаги трябва да имаме предвид, че България е част от това геополитическо пространство в рамките на НАТО и Европейски съюз докато нашите цели очевидно са по-широки геополитически и те са свързани с отношенията с Русия в един по-дългосрочен план. И ако трябва да се резюмира, макар и цинично, става дума за това, че се получава разминаване вече в известна степен между страните, които дават кръвта си – говоря за Украйна, и тези, които дават парите за тази война". 

Целите на Украйна са разбираеми, логични и напълно естествени, каза още Любомир Кючуков.

"Украйна се стреми да възстанови своя суверенитет и териториалната си цялост. Ако тук има някакъв проблем, аз по-скоро бих го търсил в нашата позиция – нашата, имам предвид отново на Европейския съюз и НАТО, която заложи на тезата "Война до победа“. И при отсъствието на каквато и да е алтернатива, политическа алтернатива, която да се предлага за търсене на изход от тази война, и дотолкова, доколкото, както при всяка война, една военна победа никога не може да бъде гарантирана, а ние виждаме, че в момента нещата са по-скоро в застой на военното поле, независимо от украинската контраофанзивата, то очевидно трябва да се търсят и други пътища за решаване на този въпрос. Плюс, разбира се, и умората, която започва да се наблюдава в западните общества, не от самата война, а от последиците от войната, както върху стандартите на живот, така и върху трудностите – говоря за инфлация, говоря за проблеми в енергетиката и т.н., всичко това, което вече придобива и някаква обществена окраска. Все пак, това, което си струва да се подчертае – на Запад няма сериозни антивоенни нагласи. Има противопоставяне срещу последиците от войната, но не срещу самата война, за разлика, примерно, от 70-те години на миналия век, когато имаше много силни антивоенни тенденции", подчерта той. 

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: