Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ген. Съби Събев: ЕС трябва своевременно да приеме ясна стратегия за увеличаване военната помощ за Украйна
Автор: Екип Varna24.bg 14:26 / 03.11.2023Коментари (0)924
©
За съжаление, трябва да признаем, че ЕС като организация няма към настоящия момент ясна стратегия за действие, ако примерно, поради вътрешно-политически причини в САЩ помощта за Украйна намалее значително или дори спре за определен период от време. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в Главната квартира на НАТО. "Очевидно, че стратегията или пък подхода на ЕС - да почакаме и да видим какво ще стане в САЩ и тогава да решаваме, не е печеливш подход. ЕС трябва много своевременно, без забавяне да приеме много ясна стратегия за действие за увеличаване на военната помощ за Украйна, ако примерно помощта от САЩ намалее или временно бъде прекратена", добави Събев.

Той самият не очаква от американска страна това да се случи, доколкото всички в Американския конгрес, дори и републиканците са на мнение, че не може да се позволи Украйна да загуби тази война. Но трябва да се изработи ясна стратегия за победа. Те дори искат информация от президента Байдън кои оръжия, които САЩ не са предоставили, а Украйна е искала, дали те са причината за тези резултати, които имаме в момента по бойните полета в Украйна.

"Така че ангажимента мисля, че ще си остане на САЩ, но очевидно ще трябва да се предостави допълнителна информация. Даже има американски конгресмени-републиканци, които настояват президентът Байдън да предостави примерно ракетните системи АТАКМС с по-голям обсег - 300 км.  Знаем, че досега президентът Байдън се ограничи с предоставянето на малък брой ракети с обсег до 160 км. Така че има много неща в американските законодателни органи, които трябва да се изгладят, вероятно и с допълнителна информация, предоставена и от украинска страна и уверения, примерно, че при предоставянето на тази искана помощ от украинското политическо военно ръководство, може да настъпи така очаквания прелом във войната", посочи Съби Събев.

Той добави, че това ще бъде въпрос на време, но очаква, че в близките седмици, може би до месец-два тези неща ще се изчистят в Американския конгрес и разбира се, и в ЕС. А той, на свой ред, трябва да бъде готов за един такъв неблагоприятен сценарий с много ясна стратегия, за това как да засили военната си помощ.

"И този военно-индустриален форум, който се проведе в Украйна, за увеличаване на военната продукция, и дори за засилване производството в Украйна на боеприпаси и някои въоръжения, са стъпка в правилната посока. В този форум, разбира се, България също е страна и може да подпомогне, така че необходими са съгласувани усилия между САЩ и ЕС, в резултат на които помощта за Украйна да не намалява, а напротив - да нараства", каза ген. Съби Събев.

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: