Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
Легенда на Спартак Вн: "Партизани“ и анонимници съсипват футбола в България
Автор: Екип Varna24.bg 11:43 / 07.01.2013Коментари (0)1596
©
Живко Господинов е живата легенда на "Спартак". Той бе лидер на уникалния бронзов отбор от 1984 година. Същият тим година по-рано игра финал за купата и единствен в историята от българските клубове срещна световния гранд "Манчестър Юнайтед" в Европа. Жиката е играл също с националния тим на световното първенство в Мексико през 1986 година. "Народно дело" го потърси, за да даде своите оценки и мнения за действителната футболна обстановка у нас.

- Живко, как видяхте родния футбол през есента?
- Нямаше нищо ново, което да ме впечатли. Познатото слабо качество на играта, липса на конкуренция, постоянни разправии и скандали.

- Кой предизвика тези скандали?
- "Грандовете", тъй като не могат да преглътнат, че "Лудогорец" направи огромен професионален скок и развали комфорта им на върха. Това е отборът, който заслужено е шампион и есенен лидер, тъй като разполага с най-добрите футболисти и играе най-добрия футбол. Отделно Кирил Домучсиев изгради най-добрата база, която сме имали в България, и като цяло показа, че иска да прави футбол с чисти и сериозни инвестиции. Доколкото разбрах, това, което той е направил в Разград, е променило и живота на местните хора. Така че вместо да го нападат в медиите, по-добре да се учат от него, защото е пример и модел как се прави футбол в тази световна финансова криза.

- Как ще коментирате видеоклипа, на който популярен служител на "Лудогорец" е на една маса със съдиите след мач?
- Пламен Гетов е име в нашия футбол и е нормално да поздрави съдиите, ако са се засекли в заведение, дори и да седне до тях. Тук просто се търси евтина сензация и съм убеден, че ако Гетов бе на две-три маси встрани, пак щеше да бъде излъчен клипът с уточнението, че е наблизо до реферите. Проблемът обаче не е в "Лудогорец" или Гетов, а в това, че съдиите са останали да вечерят в града, след като малко по-рано са свирили на терена. Случаят e проблем единствено на Съдийската комисия. Ако има скрити камери, от подобни видеоклипове ще се направят филми.

- Ще дублира ли титлата "Лудогорец" напролет?
- Много трудно, въпреки че има по-благоприятна програма от "Левски". Трудно, защото атаките към шампионите ще са още по-свирепи и безскрупулни през втория дял.

- Все пак няма ли някаква светлина във футболния тунел на България?
- Ако има нещо ново и някакви наченки на оптимизъм, те са свързани с четири отбора. За "Лудогорец" вече казах. В "Ботев" също са на прав път - реновираха стадиона, построиха уникална база и разполагат със сериозен представителен тим, който е устремен към евровизи. В Ловеч пък разбраха, че с по-малко пари и млади играчи на академията си също може да се върви нагоре. Мисля, че тези техни успехи в момента са им по-сладки от титлите и купите, които взеха. А самото присъствие на Христо Стоичков в "А" група е гигантски плюс за нея. Колкото по-големи имена като него работят за футбола ни, толкова по-бързо той ще се изчисти от пошлостта. Искам също да спомена и "Черноморец", който въпреки финансовите сътресения отстоява стабилните си игри и резултати. Това се дължи на прекрасната работа на Херо. Той живее с футбола и се бори за честност и справедливост на терена. Той е един от малкото, които казват направо в очите кое съсипва Царя на спортовете у нас. Въпреки че е наясно какви глоби ще плаща за иначе откровените си и обективни изявления.

- "Левски" ли ще е единственият конкурент за титлата на "Лудогорец"?
- С оглед развоя на първенството - да. Но какъв конкурент са "сините", когато имаха да изиграят четири мача миналата есен и ги загубиха. Бяха елиминирани в Европа от "Сараево" и паднаха в дербито с ЦСКА и в Разград. Особено срещу "Лудогорец" те имаха късмет, че изгубиха с малко. Не бях виждал Разград да надиграва толкова убедително "Левски", както го направи до почивката и особено в първите 20 мин. Единствено липсата на малшанс попречи на "Лудогорец" да дръпне бързо с 3:0 и да убие интригата, която впоследствие бе върната за кратко с ранен и щастлив гол на гостите в началото на второто полувреме.

- ЦСКА ще надигне ли глава напролет?
- Най-много да се изкачи до трето място. Там батакът е от години и първо трябва да си решат проблемите на ниво ръководство и после да изискват от спортно-техническия щаб.
Не е ли парадокс, че в първенството се играе слаб футбол, а националният тим направи успешни мачове и записа добри резултати през есента?
Националният отбор укрепна благодарение на ядрото играещи в чужбина футболисти и по двама-трима от "Лудогорец" и "Литекс". В Разград и Ловеч работят правилно и поканените им играчи в държавния тим се явяват максимално подготвени. За Любо Пенев остава само да избира оптималния състав и да придава вярната психологическа настройка на 11-те.

- Каква трябва да е помощта на държавата към футбола?
- Нека да е ясно, че общините могат да подпомогнат клубовете, но не могат да им помагат постоянно, тъй като приоритет са други сфери. В България обаче държавата и общините са направили достатъчно за Царя на спортовете и той е получил най-много. Общините отдават собствеността си за построяване на бази и обновяване на стадиони и е много важно оттам нататък въпросният клуб да случи на футболен президент, който да се възползва от предоставеното и да влага безкористно средства за правене на футбол. Градските управи направиха много за футбола в София, Пловдив, Ловеч, Разград, Стара Загора, Бургас, сега предстои да спасят и играта в Перник.

- А във Варна как е?
- Преди 9-10 години и двата клуба бяха на ръба на съществуването си, но бяха спасени от общината и кмета и въпросът с базите още тогава беше решен. Нека хората сами преценят какво са направили двата клуба, след като общината направи необходимото за тях.

- Кои в България работят против футбола?
- "Партизаните" и анонимниците. Първите са от тези партизани, които се качиха в гората на 8 септември и слязоха на другия ден. Това са така наречените футболни президенти, повечето от които по цял ден са герои в медиите и така създават изкуствено напрежение около нарядите на съдиите и предстоящите мачове в кръга. Вторите са ръководители и треньори, които не са оставили нищо след себе си като футболисти. Тези хора лесно се манипулират, защото са готови да работят месец, два или три без заплата, но знаят, че после ще им подхвърлят някакви трохи, на които ще са доволни. Не се притесняват също, че могат да бъдат сменени, защото след година-две ги връщат, тъй като са удобни, след като обичат да "залягат" и да правят плонжове на силните на деня. Заради такива хора футболните имена и тези, които имат качествата и възможностите да ръководят правилно футбола ни, са извън него.

- Възможно ли е БФС да изреже тези "тумори"?
- БФС може да направи най-важното - да вкара ред и правила в комисиите си. Защото не е нормално да накажеш играч за 7-8 мача и след една седмица да му намалиш санкцията наполовина. Това обаче не е валидно за футболисти на малките клубове, а големите запазват своята неприкосновеност. В Англия и други държави не се съобразяват с имена и отбори и отменят наказания по видеозапис. У нас няма такова нещо.

- Има ли нужда футболната ни централа от нов президент?
- Това ще го решат клубовете на конгреса. Лошото е, че самият начин на гласуване е порочен и определя посоката на избора. В професионалния футбол са 30 клуба, но само в 7-8 правят футбол. Защо при това положение другите 22-ма имат равен глас с тях? После следва друг абсурд. 700 аматьорски клуба или повече също са равнопоставени при гласуването с професионалистите. Тези 700 аматьорски клуба сигурно изхарчват толкова пари, колкото е половината от бюджета на всеки един клуб на Домусчиев, Батков, Гриша Ганчев, Цветан Василев и т.н.

- Живко, защо Вие и поколения истински спартаклии не идвате на любимия си стадион "Спартак"?
- Въпросът не е дали аз ходя или не, а къде са хилядите фенове на тима. Не аз съм човекът, който трябва да даде отговор на този въпрос. Лично за мен причината е, че в този клуб сега липсват морал, лоялност и ценностна система. А защо мои бивши колеги не идват на мачовете, се обърнете към тях. Аз като футболист на "Спартак" съм изживял най-хубавите си моменти с едно поколение, което е част от добра и успешна история на клуба. Футболът е обществена дейност. Той е игра, създадена да носи радост и удоволствие за хората. Затова в другите държави трибуните са пълни, а зрителите се радват и усмихват, независимо от резултата. Там обаче се предлага футболен продукт, който се оценява от публиката. И това е съвсем нормално, защото никой не бяга от хубавото. Защо в Разград стадионът се пълни, и то при билети от 10 и 20 лева, свършващи дни преди мача. Да не би хората там да са по-богати от варненци.


Още по темата: общо новини по темата: 248
03.09.2013
03.06.2013
27.05.2013
23.05.2013
22.05.2013
17.05.2013
предишна страница [ 1/42 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Страхотна новина за Григор Димитров
Ето колко български спортисти ще участват на Игрите в Париж това лято за момента
Аматьорските футболни лиги във Варна отново се обединяват в помощ на Павел Станчев
Варна посреща Световната купа на KWU SENSHI за аматьори през лятото
Спортното училище във Варна с добра новина
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: