Държавното първенство по шоудаун във Варна – вече на две маси

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:29 / 18.09.2014
401
Държавно първенство по шоудаун стартира в събота - 20 септември, във Варна. Надпреварата, организирана от Федерация "Спорт за хора със зрителни увреждания", ще се проведе в СОУ за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов". Участие ще вземат 47 спортисти от цялата страна. Варна ще бъде представена от четири момчета и две момичета от училището в кв. Аспарухово. Борим се за три медала при момчетата, сподели целите на тима треньорът Геновева Зашева. Един от претендентите за отличие е участникът в параолимпийските игри в Сочи - единадесетокласникът Желяз Колев. В деня на вярата, надеждата и любовта сдружението дари специална маса и хилки за спортистите от школото непосредствено преди провеждането на националното състезание.

През юни миналата година учебното заведение бе домакин на първото държавно първенство по шоудаун, предназначено за незрящи. Тогава цялата надпревара се проведе на една единствена маса, която вече е амортизирана.

Защо шоудаун?

Това е сравнително нов спорт, наподобяващ тенис на маса. Началото му е поставено през 2010 г. Изключително динамичен е и особено подходящ за хора със зрителни проблеми, защото развива ориентацията им. На масата липсват маркирани кортове, а точки се печелят след вкарване на топката в джоба за голове. Състезателите са с маски на очите и определят позицията на топчето само по звука, който издава. Затова, за разлика от други спортове, публиката на шоудауна трябва мълчаливо да подкрепя състезателите.

В СОУ за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" се обучават 159 деца от цялата страна, 116 от които са с множество увреждания. Част от възпитаниците им продължават образованието си в Националната спортна академия.



Виж коментарите (0)
Мачовете по ТВ! Пълна програма на всички мачове на живо по телевизиите.
Свали на своя телефон: Android или iOS!
Още спортни:
Вчера: 5
Днес: 3


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).