Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (1)
Чакат рекорден брой плувци за маратона Галата – Варна, вижте всичко за надпреварата
Автор: Екип Varna24.bg 13:43 / 03.08.2016Коментари (0)726
©
Рекорден брой плувци се чакат в тазгодишния маратон Галата - Варна. 76-ото издание на проявата е на 7 август, неделя. Условия за рекорда дават благоприятната метеорологична прогноза за неделния ден, както и натрупаният през годините авторитет на маратона, съпътстван от перфектната организация.

Организатори са ВМС на Република България, община Варна и ПСК "Черно море", а надпреварата ще премине под патронажа на министъра на спорта Красен Кралев. Председател на организационния комитет е зам.-кметът Коста Базитов.

Припомняме, че рекордът по участие в това най-масово лятно състезание на морската столица е през 2014 г., когато стартираха 280 състезатели.

И тази година по традиция в надпреварата ще се включат освен състезатели от всички клубове в страната и любители, така и плувци от чужбина. Тъй като проявата не е по предварителни заявки, точният брой на плувците и представителите на различни държави ще стане ясен в деня на старта.

За 75-ото издание на маратона миналата година организаторите увеличиха двойно наградния фонд, който остава в същия размер и тази година - общо 7000 лв. Победителите при мъжете и жените ще бъдат възнаградени с премии по 1000 лв. Подгласниците им, които се класират на второ и трето място, ще получат награди съответно по 700 лв. и по 500 лв. За завършилите на четвърта, пета и шеста позиция са предвидени бонуси както следва: по 400, 300 и 200 лв.

С по 200 лв. парична награда ще бъдат отличени най-добре представилият се варненец, най-добрият плувец с увреждания и плувецът с най-много участия в маратона.

В масовия старт право на участие имат варненци и гости на града, родени преди 2004 г. и по-големи.

Сборният пункт е на Морска гара на 7 август в 7,30 ч. От там с кораби плувците ще бъдат транспортирани до нос Галата, откъдето стартът ще бъде даден в 10 ч.

За преплували разстоянието от нос Галата до Буна № 2, което е 4500 м по права линия, се смятат всички, пристигнали на финала до 90 мин. след победителя. След затварянето на маратона всички останали състезатели задължително преустановяват плуването и с помощта на придружаващите лодки се отправят към буна № 2.

Всеки участник, който преплува дистанцията, ще получи купон за безплатна закуска и напитка, грамота и фланелка.

В 75-ото юбилейно издание на надпреварата миналото лято стартираха 273-ма плувци. Победител при мъжете тогава стана Венцеслав Айдарски, който в момента представя страната ни на олимпиадата в Рио де Жанейро.
Маратонът Галата - Варна се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г.

Рекордът по време за преплуване на дистанцията е от 2009 г. Тогава победител стана 18-годишният Михаил Георгиев от Пловдив с време 47,03 мин.

Рекордът по време с финал на първа буна е 46,39 мин и принадлежи на Петър Стойчев (1995 г.).








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров започва участие на Мастърс 1000 в Мадрид днес
Григор Димитров започва в Мадрид в утрешния следобед
Огнени битки и шест бързи мача на SENSHI 21 във Варна
Григор Димитров очаква своя съперник на корта днес в Мадрид
Андрей Рубльов за Григор Димитров и Роджър Федерер: Легенди
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: