Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
БФС награди героите от олимпиадата в Мексико'68
Автор: Екип Varna24.bg 10:47 / 05.09.2018Коментари (2)2774
© БФС
Осем от героите, завоювали сребърни медали на олимпийските игри в Мексико през 1968 година, бяха почетени от Българския футболен съюз по повод половинвековния юбилей от най-големия успех на "трикольорите" на Олимпиада. Стоян Йорданов, Атанас Геров, Кирил Ивков, Ивайло Георгиев, Георги Василев - Гочо, Михаил Гьонин, Георги Цветков и Иван Зафиров получиха специални фланелки - реплика на екипите, с които достигат до финала на най-големия спортен форум.

По различни причини на церемонията не успяха да присъстват техните някогашни съотборници Петър Жеков, Евгени Янчовски и Аспарух Никодимов. Всички знаменити български играчи получиха и специални подаръци от заместник изпълнителния директор на БФС Павел Колев, както и покани за дебютния домакински мач на националния отбор в Лигата на нациите - на 9 септември срещу Норвегия.

На официалния обяд ветераните от славния отбор бяха приятно изненадани от футболисти на представителния ни тим, а лично селекционерът Петър Хубчев изнесе поздравително слово.

"Изпитвам изключително уважение към всички вас, тъй като вие бяхте героите във времената, в които аз се запалих по футбола. Не мисля, че е пресилено да се каже, че предвид обстоятелствата, вашият успех е дори по-значим от четвъртото място на световното първенство в САЩ'94. Не намирам подходящите думи, за да изразя възхищението си от всички вас като спортисти и като личности. Наясно съм, че в миналото се приемаше за напълно нормално България не просто да се класира на голям форум, но и да се бори за първите места; благодарен съм, че в настоящите времена, когато това не е така, вие неведнъж сте изразявали силната си подкрепа за треньорския щаб и за футболистите на този национален отбор. Пожелавам ви здраве и дълголетие и да продължавате да бъдете жив пример за подражание за новите поколения", заяви Хубчев.

На олимпийските игри в Мексико Сити България постига най-големия си успех на този форум, като разгромява Тайланд със 7:0, завършва 2:2 с Чехословакия и надделява с 2:1 над Гватемала в предварителната група. На четвъртфинала завършваме 1:1 с Израел и след жребий продължаваме на полуфинал, където в драматичен мач надвиваме Мексико с 3:2.

Това очевидно се оказва непростим грях за домакините - в сблъсъка за титлата техният съдия Диего де Лео гони трима български футболисти (Ивков, Начко Михайлов и Меци Веселинов) и въпреки бурните протести от трибуните, на практика подарява победата на Унгария с 4:1. Финалът се играе на 26 октомври 1968 г. на стадион "Ацтека" пред 75 000 зрители.

Честванията по повод юбилея ще продължат и през следващия месец. Българският футболен съюз отново поздравява героите от Мексико'68.

Още по темата: общо новини по темата: 170
07.06.2019
06.06.2019
04.06.2019
04.06.2019
30.05.2019
29.05.2019
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Живи и Здрави да са,а днешните примадони да взимат пример как се играе за националния отбор!
+2
 
 
Честито Гоче.Бъди ни жив и здрав дълги години.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Илиан Илиев е най-добрият треньор в България
Футболист на Левски с най-красивия гол за 2023 година
Григор Димитров със сигурност се изкачва в световната ранглиста
Медведев направи услуга на Григор Димитров и е на финал на Индиън Уелс
Георги Тошев за Гонзо: Спечели човек, овъртолен в схеми, със семпла кариера и нечленоразделна реч
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: