Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Даниела Димова: Варна развива качествен културен продукт
Автор: Екип Varna24.bg 15:08 / 20.10.2019Коментари (0)2571
©
Варна развива качествен културен продукт и богат събитиен календар. Това е тенденция, която ще продължим да затвърждаваме, защото от нея печели публиката, но печели и туризмът. Това коментира кандидатът на ГЕРБ за общински съветник Даниела Димова, която ръководи Театрално-музикалния продуцентски център в морската столица, а през изминалия мандат оглавява и комисията по култура към местния парламент.

"Градът ни е все по-предпочитана дестинация за културен туризъм. Допълнителен стимул за това би дало и разработването на специален пакет от едно или две културни събития в предложенията на варненските туроператори, така че наред с археологическите обекти, гостите на морската столица да посетят и спектакъл – опера, балет, театър, концерт", обясни Димова.

Европейско признание

Най-големият успех за варненската култура дойде само преди няколко седмици, когато първият в България и един от трите най-стари фестивала в Европа – ММФ "Варненско лято“, получи приз за европейско качество на програмата. "Варненско лято“ успя да спечели отличието в жестока конкуренция от 705 европейски фестивала и е единственият у нас, получавал такава престижна награда. "Този приз потвърждава оценката, че във Варна се предлага качествена култура и ни задължава да работим още по-активно“, категорична е Димова. През последните четири години фестивалът реализира над 200 събития, привличайки десетки хиляди зрители. На много висок интерес се радва и Международният фестивал "Опера в Летния театър“ с публика до 30 000 зрители всяка година.

Модерна културна инфраструктура

"Мотивирани от тези успехи и в желанието си да развиваме Варна, продължихме реновирането на културната инфраструктура. Благодарение на успешно защитен проект от екипа на Иван Портних, в сътрудничество с Министерството на културата, стартирахме цялостната реконструкция на сцена "Филиал“, която не беше ремонтирана от нейното създаване преди 54 г. Проектът е на стойност близо 7,2 млн. лв., от които общинските средства са 1,4 млн. лв., а останалата част е безвъзмездно европейско финансиране. След ремонта филиалът ще разполага с обновени и комфортни за зрителите и артистите сцена, камерна и репетиционни зали. Ще бъде подменена сценичната механизация на оркестрината, изцяло ще се промени интериорът на балкона.  Предстои подмяна на ВиК и ел. инсталациите, осигуряване на необходимото осветление и озвучаване, изграждане  на климатична и вентилационни инсталации, подобряване достъпа за хора с увреждания. Така Драматичният театър "Стоян Бъчваров“  ще посрещне своя 100-годишен юбилей през 2021 г. с напълно обновен сграден фонд, тъй като основната сцена бе ремонтирана през 2012 г., отново с европейско финансиране, и бе открита лично от премиера Бойко Борисов.

С ремонта на сцена "Филиал“ продължава политиката на Община Варна за възраждане на културната памет на морската столица. Така бяха обновени Юнашкият салон, Домът на флота. "Предстои да започне строителството на нова сграда на варненската библиотека, на Музей на създателите на Морската градина“, поясни кандидатът за общински съветник. По-добри условия предстои да бъдат създадени и за малките таланти с нов дом за Общинския детски комплекс. Визията за отваряне на Варна към морето предвижда и много амбициозни проекти – за изграждане на ново яхтено пристанище, опера и експоцентър в пристанищната зона. 

Подкрепа за творческите проекти

Димова постави акцент и върху работата на общинския фонд "Култура“, с чиято подкрепа в периода 2015-2019 г. са реализирани 578 проекта на обща стойност над 5 млн. лева. "Видно от цифрите, даден е изключителен тласък за нови творчески търсения. Освен традиционните за града ни фестивали, се появиха и нови събития от всички области на културата. Подкрепиха се и младежки състави. Добрите идеи трябва да бъдат чути и развити, а ние – да ги подпомогнем“, коментира кандидатът на ГЕРБ за общински съветник, като припомни, че градската среда беше обновена с 30 пластични композиции и 10 паметни знака на различни места във Варна, предимно в историческия център. Някои от тях са свързани с известни личности като паметника на кмета Иван Церов, построил варненския театър, на арх. Дабко Дабков, проектирал и участвал в изграждането на повече от 200 знакови сгради в морската столица.

Варна – световна сцена

Даниела Димова припомни, че общината даде рамо и на мащабното музикално събитие MTV PresentsVarnaBeach, което се проведе две поредни лета във Варна. "Клипът, заснет на Южния плаж, беше излъчен в над 86 страни по света, а това са близо 400 часа реклама за града ни", каза още тя.

"Обогатяването на културния календар ще продължи", категорична е Даниела Димова. В този контекст тя разкри, че се водят преговори със световни оперни величия като Андреа Бочели и Анна Нетребко за концерти във Варна.

Кандидатът за общински съветник отчете също, че оглавяваната от нея комисия по култура и духовно развитие е имала 34 заседания през мандат 2015-2019. "На тях взехме 68 решения, като започнем от наименуването на десетки улици с имена на известни варненци - музиканти, лекари, артисти, спортисти, и стигнем до големи проекти за подобряване и създаване на нова културна инфраструктура“, каза в заключение  Димова, която е кандидат в листата на ГЕРБ за общински съветници с номер 43 в бюлетината.



Още по темата: общо новини по темата: 245
17.12.2019 »
16.12.2019 »
10.12.2019 »
04.12.2019 »
04.12.2019 »
30.11.2019 »
предишна страница [ 1/41 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: