Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Адв. Марковски за убийството на психолога Иван Владимиров: Хората, извършили тежки битови убийства, са характеропати
Автор: Ваня Кузманова 17:01 / 18.02.2023Коментари (0)3039
©
Криминалният адвокат Димитър Марковски в интервю за "Фокус" във връзка с убийството на психолога Иван Владимиров - Нав

Можем ли да разберем какви са чертите (профила) на един такъв съсед, който може да извърши такова убийство?  

Действително случаят е много фрапантен, защото е погасен животът на един много изключителен професионалист и добър, отговорен човек, почтен гражданин. За съжаление тези случаи на битови убийства и тежки престъпления, напоследък наистина зачестиха много. Зачестиха и случаите, в които българските граждани сигнализират правоохранителните органи, обаче техните сигнали и жалби за съжаление не търпят никакво развитие и никакво задълбочено обследване и проверка, което ако преминем от общия към частния случай, ако се е било случило, може да не се стигне до този фатален резултат. Профилът на един битов убиец е строго индивидуален. В смисъл не може да се сложат под общ знаменател всички битови убийства. Всеки човек си е уникален сам за себе си, разбира се, убиецът и той е човек, за съжаление. Но трябва да се подходи индивидуално към всеки един човек, към личността на всеки един. В тези наказателни дела за тежките умишлени убийства задължително се изготвя комплексна психиатрична експертиза в частта, в която психолог се е занимавал с личността и характерните особености на убиеца. За съжаление, г-н Владимиров също е компетентен човек, който се е занимавал с изготвянето на психопрофили, макар и не на криминални случаи, но това си му е била и специалност. Но това може би са съдбовните постановки, които са довели до този трагичен инцидент, т.е. така се е случило. Сега, трябва да се каже, че обикновено без да генерализирам профила на тези хора, които са извършили битови тежки убийства, е свързан с това, че те обикновено имат характерови особености, т.е. те са характеропати.  

Как да реагираме в една такава ситуация и по някакъв начин да не го предизвикваме този човек?  

За съжаление г-н Владимиров е имал професионалния поглед и опит как да се държи с един такъв съсед, който има характеровите особености. Сега не може да кажа дали със сигурност е бил психопат, но очевидно е имал характерови особености, и което накланя везната към този извод. Обикновено поведението към такъв тип хора в никакъв случай не трябва да е агресивно и провокативно, хайде да не е агресивно, но под никаква форма не трябва да е провокативно, защото техният праг на агресия е много нисък, както при този случай. И освен това, там при този случай според мен се наблюдава едно кумулиращо състояние в течение на годините и на времето. Една омраза, която се е трупала на базата на някакви супер незначителни поводи, в които обвиненият за убийство на г-н Владимиров господин, защото той е само с повдигнато обвинение, той все още няма влязла в сила присъда, но те са се наслагвали такива някакви съвсем безобидни, невинни на пръв поглед поводи, в които той се е фиксирал. И в един момент е станало някакво късо съединение в неговата глава и се е стигнало до тази крайност да го застреля по този безцеремонен начин.  

Как законът ни пази и как се тълкува, за да ни защити, ако има подадени жалби и МВР не обръща внимание?   

В последното му интервю, в което ми направи впечатление, че той на практика почти човекът, светла му памет г-н Владимиров, предрече това, което му се случи. Той многобройно, много пъти е подавал жалби, които очевидно не са довели до никакъв резултат. Процедурата е следната: подава се в съответното полицейско районно управление към Софийска дирекция сигнал за закани, заплахи, агресивно поведение. Полицаите са длъжни да реагират, трябва да посетят на място или да призоват лицето, срещу което е подаден сигналът, да му се снеме сведение и да му се връчи предупредителен протокол по Закона за МВР да се въздържа от каквито и да е действия на агресия, каквито и да е прояви на такова поведение, което е престъпно. Ако този предварителен протокол за МВР не дава необходимото въздействие и резултат като предупреждение към човека, към който е подаден сигналът, тогава вече във втория сигнал, който се подава, полицията сама трябва да вземе директно отношение, че той на практика не изпълнява разпореждане на полицейския орган на власт, като включително ако това е системно, може да се стигне и до повдигане и съответно и на обвинение, защото по смисъла на Наказателния кодекс неизпълнение на полицейски разпореждания и на орган на власт разпореждане, е престъпление. Затова на мен ми се струва, че тук някъде се е скъсала веригата от адекватност към тези действия, които служебно е би следвало да бъдат предприети по отношение на човека, който го обвиняват за убийството на г-н Владимиров. Отделен е пък въпросът как един такъв психически особен човек, хайде така да кажа меко казано, е разполагал със законно притежавано огнестрелно оръжие. Това вече е друг проблем, който има вече съответни институции, и там трябва да се проверява. Ако се развие и се види, че този човек въпреки предупрежденията по съответния ред не са довели до резултат, ако се установи, че той психически е лабилен под една или друга форма, тогава вече и служба КОС на такива лице трябва да им отнема разрешителното за оръжие и да им прибира огнестрелното оръжие, защото те са потенциално опасни за хората в обществото.  

Зачестиха случаите на фалшивите сигнали за бомби. Кой има полза от тях и защо напоследък толкова зачестиха случаите?  

Това си е престъпление по смисъла на наказателния ни закон. Зачестиха много тези случаи. Факт е, че те са много трудно доказуеми и установими, за съжаление, защото там имаме само един глас в слушалката и сериозна анонимност. Обикновено лицата, които подават подобни фалшиви сигнали за бомби, са добре предварително подготвени и звънят от телефони, до които не може да се стигне, да се установи по никой начин. Това говоря в големия процент от случаите. Има и отделни такива случаи, в които чрез действия оперативно-издирвателни се установява откъде е звъннато, кой е звъннал, кой какъв телефон е ползвал. Има такива случаи, но голям процент от тях анонимността им е, хайде да не казвам гарантирана, но почти гарантирана. Много са неприятни този вид престъпления, защото те целят блокирането на конкретни дейности на институции, защото поради нормативните изисквания, знаете, сградите обикновено се затварят, извършват се проверки в тях, и на практика се постига този престъпен резултат - да се блокира работата на определена институция. Обикновено това са лица, които имат частни интереси да бъде блокирана дейността,на която и да е институция, в която е подаден сигнал, защото им блокират работата. Често това се случва и по дела – за конкретни дела в съда се обаждат и казват: "В сградата на съда има бомба, която ще гръмне и ще убие хората", и се отлагат делата. И поради изключително натоварения график на съда, по някой път те се отлагат, особено ако са граждански. 

 

Възможно ли е след множество фалшиви сигнали и тяхната проверка в един момент на истински сигнал за бомба да не се обърне внимание?  

То точно това е проблемът да не стане като в приказката за лъжливото овчарче. Един път да стане белята и последиците са много тежки, сериозни. Затова лично на мен не ми е известно да има случай, в който да е подаден сигнал и да не е извършена проверка, защото тогава ще се понесе много сериозна отговорност при взрива на една такава бомба в обществена сграда. Можете да си представите какви ще са последиците – починали хора, ранени, щети и т.н. Така че при всеки един сигнал институциите се задействат в тази ситуация, за да не стане най-лошото.  

Дали такъв вид фалшиви сигнали са знак за бъдещи атентати? 

Разбира се, че може да са знак, да. И още повече, когато е в период в зачестили такива сигнали, службите трябва да са особено на осторожни в изпълнение на задълженията си и да не става късане на връзката по веригата, за да не стане най-лошото.  

Благодаря ви, г-н Марковски, за това интервю. Надявам се да бъдем полезни на нашите слушатели и читатели, и занапред да не сме свидетели на такива трагични развръзки.  

Да, дай Боже. Не сме застраховани, никой не знае какво се случва в бъдеще, но като гражданско общество трябва все пак да правим усилия, за да не стават такива фатални случаи.



Още по темата: общо новини по темата: 22
07.02.2024 »
15.11.2023 »
25.10.2023 »
25.10.2023 »
19.02.2023 »
18.02.2023 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: