Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ЧЕЗ няма да продава ТЕЦ "Варна"
Автор: Екип Varna24.bg 15:18 / 18.10.2011Коментари (0)1304
© Impact Press Group
Чешката енергийна компания ЧЕЗ, която през 2006 г. купи от държавата ТЕЦ "Варна", няма намерение да продава въглищната електроцентрала. Това обяви регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал по време на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Преди дни руският газов монополист "Газпром" обяви, че иска да придобие централи в няколко европейски страни, сред които и България. Според слуховете "Газпром" се интересувал от варненската централа.

"Не водим никакви преговори за продажба или търсене на стратегически партньори", категоричен беше Докладал. По думите му ЧЕЗ иска да развива ТЕЦ "Варна", но безаварийната й работа зависи от системната поддръжка и инвестициите.

Ръководството на централата настоя пред ДКЕВР за признаване на по-високи разходи за амортизации. Това ще доведе до увеличаване на цената за разполагаема (резервна) мощност, която Националната електрическа компания (НЕК) плаща на енергийното дружество. Според ЧЕЗ тарифата трябва да нарасне до 13.42 лева на мегаватчас, а според предварителните разчети на регулатора - до 9.09 лева на мегаватчас спрямо сегашните 9.03 лева.

Членът на ДКЕВР Евгения Харитонова обаче упрекна централата, че е сключвала договори за доставка на вносни въглища през декември и януари, когато те са най-скъпи, а не през лятото. От ЧЕЗ отвърнаха, че това вече не е така.

Ръководството на централата планира да смени горивото за работещите блокове. Изпълнителният директор Камен Бошнаков заяви, че вместо антрацитни ще бъдат изгаряни т. нар. енергийни въглища, които отделят около 6% по-малко емисии на въглероден диоксид. В момента проектът за преминаване на газ е замразен.

До няколко седмици трябва да станат известни и разходите, които ще трябва да бъдат направени за монтиране на сероочистващи инсталации, каквито са европейските изисквания. "В момента нямаме конкретни разчети за екологизацията. Все още нямаме цена за технологията, която разглеждаме", обясни Бошнаков.

ТЕЦ "Варна" е изиграла важна роля за енергоснабдяването в лошите метеорологични условия, които оставиха без ток много селища в Североизточна България, стана ясно от изказването на изпълнителния директор. По думите на Бошнаков за няколко часа регионът е бил откъснат от останалата преносна система на България и в своеобразния "енергиен остров" само термичната централа е гарантирала стабилността на захранването. От Електроенергийния системен оператор, който е диспечер на националната преносна мрежа, потвърдиха значението на варненската ТЕЦ за сигурността на енергийната система.

Източник: в. "Дневник"




Още по темата: общо новини по темата: 17
02.12.2019 »
20.06.2019 »
17.06.2019 »
17.09.2018 »
17.09.2018 »
13.09.2018 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: