Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иво Маринов: Надяваме се на приходи от туризма в размер над 3 млрд. евро
Автор: Екип Varna24.bg 09:28 / 29.05.2012Коментари (0)518
© Varna24.bg
Имаме всички предпоставки да бъдем оптимисти за развитието на туризма през тази година и очакваме от 5 до 8% ръст на чуждестранните туристи у нас според данните от предварителните и ранните записвания. Надяваме се и приходите от сектора, реализирани по платежен баланс, да превишат миналогодишните и да надхвърлят 3 млрд. евро. Това заяви в Балчик заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който даде официален старт на сезон "Лято 2012".

Според него Белият град - Балчик, е чудесно място за домакинство на националната церемония, защото демонстрира прекрасен пример как могат да се съчетават природни, културни и исторически дадености с целогодишна заетост на туристическите обекти. Градът е номиниран от Балканския алианс на хотелиерските асоциации за фестивален град на Балканите, стана ясно по време на събитието. Тук сезонът на практика не приключва, защото и през зимата се отчита заетост от 40 до 60%, което е доказателство за амбицията на общината да превърне района в целогодишна курортна дестинация, каза Маринов и пожела на всички представители на бранша подобен успех - много и доволни туристи, които да се връщат в страната ни отново и отново.

Очакваният ръст на чуждестранните туристи у нас ще бъде различен на отделните пазари, като най-висок се очертава да е от Русия и Украйна - около 15-20 на сто, посочи още той. В полза на тази тенденция съществена роля изигра решението на българското правителство да признава за национални шенгенските визи на руските граждани. В най-скоро време ще заработят и нови 9 изнесени визови центъра на територията на Руската федерация, с което общият им брой ще стане 16 и ще се улесни чувствително пребиваването на руските туристи в България. През първата седмица на юни се очаква да бъде издадена 100-хилядната виза на руски гражданин от началото на 2012-а, което бележи скок от 15% спрямо данните за миналата година.

МИЕТ обръща сериозно внимание и на развитието на вътрешния туризъм, включително по проектите с европейско финансиране по ОП "Регионално развитие", подчерта заместник-министърът. Според актуални анализи на "Евробарометър" 73% от българите предпочитат да почиват в страната си.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: