Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скоро в България може да има зоополиция
Автор: Екип Varna24.bg 17:36 / 20.04.2012Коментари (12)1505
© Bulfoto
Създаване на зоополиция и нови промени в правилата за третиране на бездомните кучета обещаха днес премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Мирослав Найденов на среща с представители на организации за защита на животните и столичния кмет Йорданка Фандъкова в Министерския съвет. Разговорът беше съпроводен от протест на защитници на животните пред сградата на правителството, който събра около 200 души от цялата страна. Демонстрацията беше предизвикана от последните промени в наредбата за общинските кучкарници, даваща по-големи правомощия за бърза евтаназия на бездомни животни, които бяха приети след нещастния случай в софийския кв. "Малинова долина".

Найденов мотивира предложението за "зоополиция" с нуждата от по-строг контрол над нарушителите, изхвърлящи кучета на улицата - "какви права има един инспектор от Столичен инспекторат, още по-малко - служител от Агенцията по храните, да проверява? За да има по-стриктен контрол, трябва да има зоополиция" - посочи той.

Нормативните промени, които предизвикаха недоволството на защитниците на животните и днешния протест, бяха приети експресно и са в сила от 3 дни. Те ограничават достъпа на граждани до общински приюти, въвеждат по-облекчени изисквания за строителството на кучкарниците и лишават неправителствените организации от участие в комисиите, решаващи кои животни трябва да се евтаназират поради агресивност. Последният регламент, поискан от кмета на София, бе мотивиран с факта, че за последната година в столицата е нямало нито една кучешка евтаназия, защото по правило защитниците на животни гласуват против.

"Така е, защото в тези комисии няма нито един етолог (специалист по поведението на животните - бел.ред.) - това, че си ветеринар, не те прави етолог. Представителите на организациите са единственият застъпник за живота на кучетата в тях. И ако не бяха те, животните щяха масово да се квалифицират като агресивни и да се евтаназират начаса", коментира една от участничките в протеста Весела Йончева от София. По думите й тя не членува в някоя от организациите, но помага на няколко от тях в работата им с кучетата в общинския приют в Сеславци. Йончева даде пример с кучетата, заловени като представители на агресивната глутница от кв. Малинова долина и настанени в Сеславци: "Това са набедени кучета, които по моя информация дори не са събрани от Малинова долина. Сред тях има едно малко пинчъро-подобно куче - и това е убиец?!".

Днес 4 от кучетата, заловени от кв. Малинова долина, са били евтаназирани в столичния кучкарник. Това съобщи на протеста Зоя Илиева от сдружение "ДАРА - помощ за животните".

Със скандирания "Миро, марш" демонстрантите днес за пореден път поискаха оставката на Найденов. "Бойко, не сменяй закона, смени министъра!", "Законът работи, вие не работите", "Драги политици, не използвайте кучетата за отдушник на недоволството от вас", гласяха част от лозунгите пред Министерския съвет. "Нация от безсловесни твари ражда управници - помияри", пишеше на един от плакатите, а друг съдържаше послание на английски: "EU, stop pretending you don't see! Bulgaria, EU, 2012 - civil rights - what!??" (ЕС, спри да се преструваш, че не виждаш! България, ЕС, 2012 - граждански права - какво?!!).

Източник: в. "Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.04.2012 г.
0
 
 
това правителство ни е*а мамата,абсолиутно.....да се махааааат
Aнонимен
на 23.04.2012 г.
0
 
 
и ку4етата са като хората у тая даржава,не са виновни те,ние не сме в ред....
0
 
 
ПРИ ТОДОР ЖИВКОВ НЯМАШЕ КУЧЕТА ПО УЛИЦИТЕ,,,,,ЗАЩО ЛИ??????? ЗАЩОТО ГИ ТРЕПЕХ ПО 4-5 НА ДЕН И МИ ВИКАХА БРАВО
Aнонимен
на 21.04.2012 г.
0
 
 
също немога да разбера бездомните кучета имат граждански права или гражданите имат граждански права . .
Aнонимен
на 21.04.2012 г.
0
 
 
сетих се за един човек, който казваше че в България имало само . . . . . курв*, кучета, кал и комунисти . . . :) не трябва да ги има на улицата . . квото искат да ги правят . .
0
 
 
Накратко - спорът е безсмислен - това е България.
0
 
 
Ти малоумен ли си?Кой ти дава право на да убиваш невинни животинки ей така?Живо куче не трябвало да остане!Какво са виновни хайванчетата че са се родили на улицата и нямат дом!Какво са направили че са малтретирани от боклуци по улицата че да озвереят така?За това не ни искат никаде по белия свят!Зщото сме изверги!Докато не си оправим манталитета на саможивници,мислейки си само за собствения задник,никога няма да се оправим!ЗА ЗООПОЛИЦИЯ!
Aнонимен
на 21.04.2012 г.
0
 
 
Браво за протеста-кучетата не са виновни че са се родили. Евтаназиите са зверщина и не са хуманни , ако се прилагат при здрави кучета. Дори агресивните има право да живеят, само, че затворени, а не на улицата или поне да се осиновяват.
-1
 
 
живо куче не трябва да остане на улицата . . дали в приют, дали на село, дали в комина, дали в икарисажа . . направиха градовете помиярници .. изтъпанчили се в работен ден да протестират за закона за защита на помиярите . . работа няма ли за тия кърлежи . .бездомните кучета 20 дена в кучкарника и после . . по график . .аре лека
Aнонимен
на 20.04.2012 г.
+3
 
 
Освен идиотии това правителство явно няма време да се огледа и да види какво става наоколо. По времето на комунизма се коментираше, че герба на България трябва да е хипопотам, защото целите може да сме затънали в л..на но устите винаги ще ни са широко отворени. Явно сега е настъпил този момент за промяна на герба.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
Газови доставки
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: