Багери сринаха 9 къщи, част от архитектурното съкровище на Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:26 / 26.04.2017
5348
9 са съборените къщи, част от архитектурното съкровище на Варна. Това съобщи днес кметът на морския град Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg.

Около 800 са сградите, включени в списък като архитектурни и исторически паметници във Варна. За повечето от тях се чака становище и категоризиране от Националния институт по културно наследство. Уреждането на статута на тези обекти обаче се бави във времето и това развързва ръцете на инвеститорите, които купуват имотите и вдигат на тяхно място големи кооперации. 

"Заставаме в защита на културното наследство на Варна. Строителната забрана, която издадох, обаче, има временен характер, тъй като всяко обжалване пада в съда. Това е така, тъй като без становище на Института за всяка къща, ние сме с вързани ръце да заставим собствениците й да я реставрират и укрепят. Има реална заплаха да изгубим много от тези уникални къщи. Много работа се свърши, но понякога сме поставени в ситуация да вървим след събитията или по-точно след багерите", каза днес кметът на Варна. 

Той уточни и мерките, които местната власт взема според силите си за опазване на културното архитектурно наследство на града. 

Създаден е Обществен консултативен съвет от експерти, който да следи за съдбата на всяка от старите сгради. Към Общинския съвет във Варна също ще бъде създадено звено. Изготвен е актуален списък на обектите. Издадени са 101 предписания за укрепване и 31 указания за възстановяване на обектите. 

На всяка от къщите в списъка ще бъде поставена информационна табела за годината на строителство, архитекта и историята на къщата.  

По програма "Региони в растеж" ще се търси финансиране за укрепването на част от уникалните къщи по пешеходния ринг на бул. "Княз Борис I".

Председателят на консултативният съвет, Николай Савов, сподели, че през 1987 г. служители на Института пристигнали във Варна и само за два дни свалили защитата на 74 архитектурни паметника. 

Според него, щом за такова кратко време може да се даде подобно становище, значи не би трябвало да има пречка днес служителите на ведомството да се разбързат и дадат статут на защитени обекти на всички сгради, включени в списъка, изготвен от Община Варна.

Запитани обаче колко време ще им е нужно за да се произнесат по всичките около 800 обекта, служители на Института по опазване паметниците на културата отговорили, че са им нужни 20 години. 

Трябва да покажем на Министерство на културата, че Варна не е периферия на културното наследство. Трябва да се обяви "червен код" за варненската и националната памет, както и да бъде приета декларация, която да припомни на Министерството на културата задълженията, които има към Варна, каза още днес Николай Савов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (19):
16.06.2021 Преизграждат фасадата на "Къщата с папагалите"! Арх. Бузев: Ще следя за изпълнението на проекта до последния детайл!
29.04.2021 Огромна кооперация "изяде" "Къщата с папагалите" във Варна
30.01.2020 Кметът: Вярвам, че скоро ще бъде върнат блясъкът на един от символите на Стара Варна
15.11.2019 Започна ремонт на емблематична сграда във Варна, разпадаща се от години
30.09.2019 Събориха фасадата на "Къщата с папагалите" във Варна
08.08.2019 Уникално: Вписват "Къщата с папагалите" във Варна в модерна нова сграда
Още новини от Новини от Варна:
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).