Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Дават нова сграда на Математическата
Автор: Екип Varna24.bg 11:10 / 25.04.2012Коментари (0)1918
© Народно дело
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Захари Стоянов":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
МГ " Д-р П. Берон":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Модерната многофункционална сграда, която беше разкрита в двора на двете училища МГ "Д-р Петър Берон" и ОУ "Захари Стоянов" през миналата година, ще бъде прехвърлена за безвъзмездно управление на гимназията. Решението беше взето почти единодушно от съветниците от комисията "Собственост и стопанство".

Опит да му се противопостави направи Славчо Славов от ГЕРБ, който поиска въпросът да бъде дискутиран първо в неговата комисия. Има спорове за собствеността и сега даването на тази сграда на МГ ще наклони доста везните в тяхна полза пред ОУ "Захари Стоянов", заяви Славов. По-опитните от него съветници обаче побързаха да му разяснят, че базата е строена именно за нуждите на гимназията. Когато решихме да я правим, мотивът беше, че децата от гимназията имат нужда от компютърни кабинети, в които да се занимават напредналите с информационни технологии. Там е пълно със скъпа техника на МГ и да ме извиняват децата от "Захари Стоянов", но малко им е рано да боравят с нея, коментира Владимир Тонев от "Нашият град". Зад него застана и шефката на дирекция "Общинска собственост" Теодора Трендафилова, която подчерта, че все пак има проведена процедура за публично-частно партньорство за строителството на залата, в която изрично е упоменато, че тя е за гимназията, и една промяна сега на предназначението може да доведе до проблеми.

Решението събуди опасения, че борбата за сградата би могла да се разрази на нов глас. Причината е, че в началото на април родители на деца от ОУ "Захари Стоянов" поискаха гимназията да се изнесе на друго място. Подписката беше подкрепена и с декларация от колектива.

"Родителите са подведени, че настоящата ни сграда е определена за квартално училище. За "Захари Стоянов" е била предвидена базата на Спортното, което е малко по-нагоре от нас", отвърнаха тогава от МГ. На едно от заседанията на общинската комисия по наука и образование по същата тема присъства варненската депутатка и член на парламентарната комисия по образование Лилия Христова, която съобщи, че ще е добре двете училища да свикнат с мисълта, че ще бъдат заедно поне още една година. Според шефа на просветната комисия Славчо Славов Общинският съвет не бил орган, който да решава съдбата на толкова много деца.

Математическата: Ние нямаме конфликт

Според действащите нормативни документи и подписваните споразумителни протоколи за всяка учебна година Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" няма проблем да започне успешно новата 2012/2013 година, съобщават от ръководството на МГ в писмо до кмета и председателя на Общинския съвет отпреди няколко дни. От гимназията твърдят, че не са нарушавали правото си на ползване на помещения, защото всяка подобна нужда при тях е съобразена с държавния план-прием. В писмото е посочено още, че директорката на другото училище "си позволява безцеремонно вмешателство в политиката на МГ "Д-р Петър Берон", което не са разпореждали нито министърът на образованието, нито началникът на РИО или пък кметът.

В докладна записка от 2011 г. от директора на МГ "Д-р Петър Берон" до министър Сергей Игнатов е посочено, че без споразумение с МГ, без съгласието на дирекция "Образование" и без одобрението на РИО - Варна, директорката на основното училище за трета година е увеличила приема в първи клас - от 5 на 6 паралелки, и в V клас - от 3 на 5. Там е посочено още, че госпожа Колева умишлено е създала ситуация на фактическа невъзможност в предоставените й помещения да се провеждат нормални учебни занятия. В МГ разполагат още с документи, в които се вижда, че от ОУ "Захари Стоянов" са се обръщали към административния съд и областния управител, но безрезултатно.


Тодорка Колева, директор на ОУ "Захари Стоянов": Не искаме война

Към момента няма подписан споразумителен протокол. Такъв би могло да се появи, ако има отстъпки от двете страни. Базата е недостатъчна за приема в двете училища. Затова поискахме преместване в друга сграда. По една самостоятелна база би било по-доброто решение и за двете страни. Все пак е нужно въвеждането на целодневно обучение. Не сме целели разпалване на война. Ръководството на МГ също е имало искане за самостоятелност преди време. Проблемът е поне от 10 години. Много пъти сме се обръщали към институции, за да търсим гражданските си права.

Не можем да кажем, че обслужваме само децата от квартала, защото във Варна няма райониране. Не можем да спрем семейства, които избират сграда според близостта им до работното място. Засега не виждам конкретно решение.


Коста Базитов, зам.-кмет по образованието: Предлагаме да се запази статуквото

Решението е в ръцете на Общинския съвет, който на практика е собственик на сградата, заяви зам.-кметът на Варна Коста Базитов. Той подчерта, че предложението до местния парламент, което ще внесе кметската администрация, е близко до статуквото към настоящия момент. В крайна сметка обаче съветниците ще трябва да се нагърбят с решаването на проблема, включително и как да бъдат разделени учебните стаи и кабинети. "Проблема го има, не се вижда удовлетворение в нито едно от училищата", коментира Базитов. Той подчерта, че кметските заповеди, с които е направен опит да се реши проблемът са обжалвани, включително и пред Върховния административен съд.
Във връзка със спора между училищата зам.-кметът допълни, че заявеният прием от основните училища на практика не се съгласува с никого, а би трябвало поне финансиращият орган, тоест общината, да има думата по въпроса. "От приетите в "Захари Стоянов" от района на училището са 68%. Останалите идват от други части на града, даже и от "Виница", добави Базитов. Същевременно с това има основни училища с добра база, където има много малко записани деца. Зам.-кметът допълни, че общината си е поставила за цел да разясни, че не бива всички деца да се насочват само към няколко основни училища за сметка на останалите.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 32
09.09.2014 »
09.08.2014 »
11.06.2014 »
21.03.2014 »
01.12.2013 »
07.11.2013 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: