Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Грандиозни проекти за пешеходните зони на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:26 / 18.10.2012Коментари (6)4585
© Народно дело
Малцина варненци разбраха, че онзи ден в общината се проведе нещо като конкурс и обществено обсъждане за това как би трябвало да изглеждат пешеходните зони на Варна в следващите 20, 30, че и 100 години. Разбира се, че изходът от този конкурс е свързан не само с естетиката, а и с разпределението на милиони левове.

Да се възстанови чешмата на султана, QR кодове, вградени в плочките, които да разказват историята на Варна, тунел под бул. "Сливница" и изриване на цялата търговия от центъра, са само малка част от предложенията на творческите екипи, които представиха във вторник визията си за това как трябва да изглежда пешеходната зона на Варна. В рамките на обявения от общината конкурс бяха допуснати за участие всички 7 кандидати, въпреки че се появиха съмнения, че управляващите лансират определен кандидат.

Наскоро лидерът на ГЕРБ Иван Портних спомена, че един от приоритети на партията е т.нар. пешеходен ринг. Такъв проект съществува сред кандидатстващите и дали става въпрос за конкурс с предизвестен край, или за случайност, ще покаже резултатът от конкурса.

Един от най-впечатляващите, иновативни и нестандартни проекти се оказа проектът на обединение "Одесос 2012". Под името "Градска тъкан - пръстени и проекти" се криеше един изцяло нов облик за зоната между катедралния храм "Свето Успение Богородично", площад "Независимост", "Севастопол" и "Морската градина" с леко отклонение към Римските терми. Пешеходната зона да се превърне в червен килим, по който всички гости и жители на Варна да се чувстват като в истински фестивален град, а в своеобразната пътека да са вплетени 4 пръстена, които да представят важни аспекти от културно-историческия живот.

Първият пръстен - "Духовност" трябва да е разположен в градинката зад Държавния архив и Окръжния съд. Там в паважната настилка ще е вплетена диаграма от месингови плочки, на които да са изписани всички храмове във Варна. Архитектите са се заиграли и с модерните технологии, като предвиждат всяка плоча да разполага и с уникален QR код, в който е заложена информация за това как да се стигне до храма, каква е неговата история и значение в културата на града. За площад "Независимост" архитектите са отредили специално място. Той ще се превърне във варненската алея на славата, като месингови плочки с имената на всички бележити жители на града ще бъдат вплетени в настилката. Те префасонират и фонтана, който ще върне старата си кръгла форма и ще стане пеещ, с мелодии в синхрон с представленията в близко намиращата се Опера.

Следващият пръстен е наречен "Одесос" и би трябвало да се намира на площада пред бившата "Валентина". В него по същата технология ще се разположи информация за всички важни културно-исторически обекти в града.

Вървейки по бул. "Княз Борис", се стига и до третия кръг, за който архитектите са избрали да е на площадчето пред бившия ресторант "България". Самият кръг ще носи същото име и в него ще са подредени всички 100 национални исторически обекта в родината, като те ще са представени географски в истинското си местоположение спрямо Варна.

За място на последния кръг е отредена градинката на "Севастопол". Той носи космополитното име "Свят", а функциите му ще са чрез всички световни столици да показва връзката на Варна със съответната държава.

Информационен център от Държавния архив

Според екипа на председателя на Съюза на архитектите във Варна - арх. Димитър Стефанов, цялостното префасониране на пешеходната зона ще струва близо 10 млн. лв. Основната сума ще е за премахване на съществуващата настилка и полагане на нова. Идеята за в бъдеще е тя да е от големи бетонни плочи, които да се полагат без свързваща спойка, със суха фуга. Освен това с парите би трябвало да се обновят фонтанът, парковата мебел, осветлението и сградите по маршрута на пешеходния ринг, който от месеци се спряга като победител в конкурса.

Според творческия колектив от "Юнион Корект" и "Фекта" сградата на Държавния архив е прекалено хубава, за да изпълнява сегашната си функция. Те предлагат там да се оформи новият туристически и информационен център на града с магазини за сувенири, книжарница и зали за презентации и изложби. В проекта са заложени още реконструкция на шадравана на пл. "Независимост", велосипедни алеи, подземни паркинги около Катедралата и под градинката зад Окръжния съд, в двора на СОУ "Св. Климент Охридски". От там след време трябва да се изнесе и самият съд, а сградата да се трансформира в градска медиатека, като пред нея се изгради амфитеатър. Такъв според идейния проект трябва да има и на мястото на Дупката, заедно с експонираните от римска и елинистична крепостни стени.

Пробив под "Сливница" изнася автомобилите

Най-радикалната и вероятно скъпата идея обаче предложиха студио "Рачеви". Според тях е необходим пробив под бул. "Сливница". Той ще изведе автомобилния поток от пешеходния ринг, като същевременно ще служи и за подземен паркинг. Освен това е замислена и панорамна площадка с мост над Римски терми, която да прави връзката с морето, като излиза точно над контейнерния терминал.

Проектът, наречен "Метаморфоза", предвижда и изриване на цялата търговска дейност от центъра. Той включва премахване на пазара за цветя от Катедралата и търговските обекти зад Филиала. Проектантите смятат, че всички търговци могат да бъдат събрани в една закрита сграда, а не да са пръснати около централната пешеходна зона.

Възстановяват чешмата на султана

Проф. Иван Никифоров, който оглавяваше екипа, разработил проекта за общия устройствен план на Варна, пък предвижда много игра с настилките, както и обособяването на дъждоприемен канал в средата на пешеходната зона за по-доброто й отводняване. Основен акцент в идейния проект на екипа е и увеличаване на пространството пред църквата "Свети Николай" и превръщането му в нов малък площад. Те имат идея да се покрие Дупката, да се обособят тематични пространства по протежението на зоната. Така например пред хотел "Одесос" да се направи градинка на музикантите, а пешеходната част над подлеза на ул. "Шипка" да се оформи като пространство за излагане на скулптури. Те настояват и да се възстанови чешмата на султана, вдигната във възхвала на султан Мурад II, който възстановява Варна след разрушенията от Руско-турската война.

Най-шарен и закачлив пък е проектът на младите архитекти от студио "Рачински". Освен многото забавни цветове те предлагат и ново решение за сблъсъка на автомобили - пешеходци в района на "Севастопол". Според тях това най-удачно може да се постигне чрез изграждането на пешеходен мост над платната, който да завършва на покрива на цветен пазар. Самият покрив пък е трансформиран в места за наблюдаване на амфитеатралната сцена, разположена в градинката встрани от Градската художествена галерия.

Най-добрият проект трябва да бъда отличен до 30 дни, а победителят освен честта да моделира новия облик на пешеходните зони на Варна ще получи и парична награда от 10 000 лева.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 228
20.01.2013 »
03.12.2012 »
17.10.2012 »
19.09.2012 »
19.09.2012 »
11.09.2012 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.10.2012 г.
0
 
 
Изглежда Кирчо и ТИМ (Портих) здраво се уплашиха от констатацията на Евро парламента,че Варна се управлява от мафията,и се осъществяват само мафиотските проекти и евро пари за Варна - нямааааа,Съответно за Кирчо и сие и ТИМ и сие
Aнонимен
на 18.10.2012 г.
0
 
 
Кога ще се реализира това след 20,30 или 100 години
Aнонимен
на 18.10.2012 г.
+1
 
 
Когато минавам през кръговото на Почивка неволно всеки път споменавам с добро този архитект и екипа му,докарвайки ме до лудост всеки път и започвам да разбирам източната митология за същества с 6 и 8 чифта очи,колко добре биха се оправяли във прекрасната инфраструктора на Варна. Моля Ви г-н Кмете, оставете Варна такава,нека опитите на тези велики проектанти и архитекти бъдат някъде другаде,защото съществува реална опасност след реализацията им да имаме нужда всички от екскурзовод?
Aнонимен
на 18.10.2012 г.
0
 
 
И аз това мислех да кажа. Проектите със сигурност са хубави , но нали е за пешеходната зона, би трябвало да се попитат хората, които ще минават оттам :) Да се направи едно запитване по интернет и на севастопол за 1 седмица и тогава да се отличава когото и да било.
Aнонимен
на 18.10.2012 г.
0
 
 
все пак трябва да се проведат някакви дискусии с гражданите на града. да се чуе мнението на повече хора. някой може да предложи нещо по добро.трябва да има някакъв контрол на всичко, на изпълнението на проекта най вече на парите. извинявайте, че така мисля но там ще играят много пари и всеки ще иска да бърка в кацата...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: