Инвалидът Светлозар предпочете алкохола и кашоните пред грижите в Дом "Гергана"

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
15:26 / 23.07.2018
7002
Има една максима, че насила можеш да вземеш, но насила не можеш да дадеш. Тя с пълна сила важи за случая с инвалида-бездомник, който спеше на кашони под открито небе на пазарчето в "Чайка", а съдбата му трогна хиляди след публикация във Varna24.bg. Институциите реагираха светкавично и ден след като се вдигна шум около персоната на Светлозар, той беше настанен в дома за стари хора "Гергана“.  Въпреки огромните грижи, положени за него, обаче, Светлозар взел пенсията си и си тръгнал.

Ето какво ни сподели наскоро варненка, съпричастна към съдбата на бездомника:

Днес случайно минах отново покрай пазара на кв. "Чайка" и една от продавачките отсреща ми каза,че г-н Светлозар Антонов /инвалида, който настаниха миналия месец в Дом "Гергана"/, е отново под дървото. После отидох и го видях, там е. Но не говорих с него, защото по думите на хората отсреща, той нарочно правел така, защото е алкохолик и искал да проси алкохол и да го съжаляват. Хората отсреща в бараките не го искат там и се дразнят от неговото присъствие, а и не му е мястото да е там, дори и вече да е със социална деградация и наистина с алкохолен проблем. Хората на пазара говорят, че близките му не искат да го виждат, защото им е нанесъл много щети преди години."

Varna24.bg се свърза с директорката на Дом "Гергана". Ето какво сподели Нели Вълева за медията ни:

"За съжаление въпреки огромните грижи, които положихме за Светлозар, той взе пенсията си преди няколко дни и тръгна. Първо направи опит да избяга, два пъти си тръгваше и стигаше до някъде, а сега му обяснихме, че щом не желае да е тук може да ползва три месеца отпуск, преди да вземе окончателно решение. Обясни, че смята да живее на квартира при някаква жена. 

Помните, когато научихме за неговия случай веднага взехме мерки и беше настанен в дома. Имаше кардиологичен проблем, веднага беше заведен на преглед, след това на хирург, за да се погрижат за раната, с която го приехме. Доколкото разбирам, той има проблеми с алкохола, а аз съм забранила категорично употребата на алкохол в дома. Често му осигурявахме цигари от персонала. Като го приехме му осигурихме дрехи, всеки ден имаше човек, който да го къпе и бръсне. За съжаление през цялото време се държеше ужасно с персонала и беше агресивен. Единствено с мен спазваше някакво благоприличие. Доколкото разбрах, след като си е тръгнал оттук е имало някакво спречкване, бил е обезобразен, но нищо повече не зная. Надяваме се щом времето захладнее инстинктът за самосъхранение и разумът да надделеят и да се върне тук, където се полагат грижи за него", допълни г-жа Вълева.

Виж коментарите (1)

Още по темата (3):
13.06.2018 След 20 г. раздяла мъж откри брат си в лицето на бездомника без крака от
Варна
12.06.2018 Добрата новина: Настаняват спешно бездомника-инвалид в Дом "Гергана"
12.06.2018 Безпомощен инвалид спи върху кашони под открито небе във Варна, нуждае се от помощ!
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).