Обсъждат трите зони за развитие на Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:40 / 19.09.2012
3013
Трите зони за развитие на Варна през следващите няколко години ще обсъди Общинският съвет на днешното си 11-то поред заседание. Както е известно, в тези зони ще бъде прилаган проектът за интегриран план за градско възстановяване и развитие. Документът е условие за кандидатстване за инфраструктурни проекти за следващия програмен период 2014-2020 г., предаде Дарик.

23 септември е крайният срок за определяне на трите зони, които ще бъдат три типа - с висока обществена значимост, с преобладаващ социален характер и с потенциал за икономическо развитие.

Предложението на екипа, разработващ плана за развитие на Варна, е зоната с висока обществена значимост да обхваща цялата централна градска част, част от острова под Аспаруховия мост, част от кв."Аспарухово" (заедно с парка) и ромската махала "Максуда". Като социална зона е определена територията на "Владиславово" и голяма част от "Младост". Според експертите инфраструктурата там не е в добро състояние, населението е по-бедно и по-необразовано. Зоната за икономическо развитие пък обхваща Западната промишлена зона и района под летището. Последната дума ще има Общинският съвет.

Градските парламентаристи ще разгледат и искането на районния кмет Георги Недев 23 октомври да бъде обявен за празник на "Одесос". 80-хилядният район, трети по население след "Приморски" и "Младост", е единственият от петте административни района във Варна без свой празник.

Предвиждат се също промени в съставите на временните и постоянните комисии към Общинския съвет. На последното заседaние преди лятната ваканция председателят на комисията по младежки дейности и спорт Костадин Костадинов беше отстранен от поста с аргумента, че групата "Синя Варна утре" вече не съществува. За нов председател на комисията беше избран Павел Христов от ГЕРБ.

В знак на протест за случващото се в залата Николай Недков си подаде оставката като председател на комисията по предотвратяване на конфликт на интереси. На негово място беше избран атакистът Миглен Тодоров.

В края на сесията д-р Ивайло Митковски от ДСБ изтъкна, че ако се действа по този начин в Общинския съвет, трябва да се помисли и за освобождаването на Снежана Донева от председателското място на комисията по туризъм и зам.-председателското място на самия съвет.

Заседанието на градския парламент ще започне в обичайния си час - 9.00.


Виж коментарите (0)

Още по темата (228):
20.01.2013 Хората от Евксиноград излязоха на протест заради високите данъци
03.12.2012 Възлагат изработката на 5 подробни устройствени плана във Варна
18.10.2012 Грандиозни проекти за пешеходните зони на Варна
17.10.2012 Близо 400 000 лв. дължи общината на авторския колектив на ОУП на Варна
19.09.2012 Утвърдиха трите основни зони за градско възстановяване и развитие на Варна
11.09.2012 Селищните образувания окончателно извън обхвата на трите зони за градско възстановяване
Още новини от Новини от Варна:
Защо бул. "Княз Борис I" във Варна е княз и кой е втория?
Варна ще улесни миряните за Великденската нощ
Варна отново на челна позиция по брой разрешителни за строеж на н...
Уникална къща във Варна, построена през 1894 г., е сред най-отлич...
Проект за 14 милиона лева напредва във Варна. Скоро би трябвало д...
Отчетоха проекта за ремонт на филиала на театъра във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).