Спират колите по централен варненски булевард! Вижте в какво го превръщат

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:23 / 08.09.2017
3326
На 22 септември Варна отново ще се включи в Световния ден без автомобили след 8-годишно прекъсване. За първи път градът се е присъединил към инициативата през 2009 година, когато няколко централни улици са превърнати в зони без автомобили. Събитието е част от Европейската седмица на мобилността. Идеята произлиза от Франция и се осъществява за първи път през 1998 г. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение за ден. Изключение са прави само за градския транспорт и за автомобилите със специално предназначение.

Всяко издание на Европейската седмица на мобилността е насочено към определена тема. Тази година тя е "Чиста, споделена и интелигента мобилност". Освен насърчаване на споделеното пътуване се изтъкват и ползите от по-чистите транспортни средства. Споделеното пътуване е идея напомняща пътуването на стоп, но с важната разлика, че уговорките за ден и час се правят предварително. Използва се и при придвижване в градски условия - до работа, училище или други дестинации. Плюсовете са няколко: пестите пари, защото си делите разходите за гориво; имате компания и се запознавате с нови хора; грижите се за околната среда като не допринасяте допълнително за замърсяването на въздуха; намалявате броя на автомобилите по улиците, което автоматично намалява задръстванията и съкращава времето за придвижване. Подобна идея се разработва в София, а системи за градски велосипеди под наем вече работят в Бургас, София, Русе и Видин.

По време на кампанията ще бъде спряно движението от 10.00ч. до 19.00ч. на моторни превозни средства по централен булевард в града. Зоната ще се превърне в място свободно за спорт и забавление на улицата, пешеходни обиколки за запознаване с миналото на града, пикник на улицата, гаражни разпродажби, каране на велосипед, ролери, скейтборд, тротинетка и всякакъв друг вид алтернативен транспорт. Хората се поощряват да ползват наличните възможности за придвижване в рамките на градовете или за пътуване между различните населени места. С демонстрацията на тези нови възможности, сдружение "Варна - Европейска младежка столица" цели по-бързото навлизане на споделеното пътуване в града.

Квалифицирано участие в Световния ден без автомобили е когато град затвори действащи автомобилни трасета за целия ден на 22 септември. Провеждането на събития във вече пешеходни зони, или на друга дата не се приема за усилие, пряко свързано с промоцията на градска мобилност без автомобили. Тези условия са били причина много големи градове, да не се квалифицират поради трудностите с организирането на подобен ден. Въпреки това през 2016 г. кампанията в европейски мащаб подобри рекорда за брой участници - 2427 града и населени места от 51 държави организираха различни дейности по време на седмицата. Това ни напомня, че ние всички имаме роля и дори най-малките промени в поведението ни могат да окажат положително влияние върху качеството на градския въздух, шумовото ниво и променящия се климат.
Повече за инициативата и Европейската седмица на мобилността на: http://www.mobilityweek.eu/


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).