Свилен Крайчев: Варна ще има полза от градска железница!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (10)
08:50 / 16.06.2020
4939
Варна със сигурност ще има полза от изграждане на градска железница. При всички положения да се развива един градски транспорт е по-добре, отколкото да се правят булеварди. Това мнение изрази в интервю за Дарик Свилен Крайчев, секретар на Българската морска камара, директор на Българската асоциация на корабните брокери и агенти (БАКБА) и бивш заместник-кмет по транспорта на Варна.

Крайчев лансира идеята за монорелсова транспортна система във Варна още през 2008 г. Дори е работил по привличане на инвеститори в проекта, но идеята не е получила развитие от градската управа. Той призна, че не е бил търсен от сегашната управа за съдействие по бъдещия проект, който бе оповестен миналата седмица във Варна от премиера Бойко Борисов.

Транспортните проблеми на Варна не са решени. "Виждат се едни тапи, едни задръствания", заяви още Свилен Крайчев. Според него в новата си част бул."Левски" не е направен качествено, което се доказва и с наводняването при обилен дъжд. Според специалиста причината е по-скоро в работата на проектантите, отколкото при строителите.

"От гледна точка на морския бизнес удълбочаването на Варненското езеро е много добре. Иначе Варна като пристанище западаше", коментира Крайчев. Той коментира, че много от зърното, което се товареше и изнасяше през варненския порт, е пренасочено към пристанището в Констанца, заради остарялата товаро-разтоварна техника.

Реализацията на проекта за удълбочаване вече започна, а срокът за завършване е 700 дни. Четири пристанища на частни инвеститори се изграждат в момента във Варненското езеро, като някои от тях работят. Очаква се да заработят по-успешно след прокопаването на канала, посочи секретарят на Българската морска камара.

Варна-Изток вече не е пригодно за пристанище. Световната тенденция е за изтласкване на пристанищните мощности от централните част на градовете. Изграждането на терминал под "Максуда" не е много удачна идея. За нея няма и инвеститори, смята експертът.

Виж коментарите (10)

Още по темата (8):
09.07.2021 Представиха проекта за леко метро пред варненци
08.07.2021 Днес представят проекта за леко метро пред варненци
06.07.2021 Представят проекта за леко метро пред варненци
23.06.2021 Събират мнения и препоръки за проекта за леко метро във Варна
22.06.2021 Експерти представиха подробности за бъдещата градска железница на
Варна
25.03.2021 Кметът: Готово е предварителното проучване за разширението на бул. "Цар Освободител" и изграждане на леко метро
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).