Варненци благодарят на лекарите, върнали Стефчо към живота

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
12:44 / 30.08.2013
5679
Десетки благодарности отправиха варненци към лекарите, спасили живота на малкия Стефан, който падна от ескалатор в Гранд мол - Варна. Вижте имената на всички медици, които извършиха малкото чудо и върнаха детето към живот.

След като момченцето постъпва в болницата с височинна травма, в съзнание, но в увредено общо състояние, то е поето от екипа на на шокова зала към МБАЛ "Света Анна". След извършените първи диагностични и ранни реанимационни мерки е въведено по спешност в оперативно отделение. Премахната е слезката и е зашит разкъсания участък от тънките черва. Интервенцията е направена от детските хирурзи - д-р Румен Христов и д-р Кирил Лозанов.

Състоянието на Стефан обаче продължава да е тежко, след което момчето е настанено в реанимацията на болницата. Появяват се съмнения за тежка травма на главата, белия дроб и сърцето. Застрашаващи живота са и множеството фрактури на крайниците, в това число на таза, бедро, предмишница и лакетна става. Оперативното лечение на счупванията се поема от екипа травматолози - доц. Димитър Райков и д-р Биляна Божанина, които успяват максимално бързо да стабилизират фрактурите и така да намалят риска от мастни и тромбоемболии, както и да елиминират шокогенния ефект.

Консултант неврохирург е д-р Димитър Харитонов, който следи опасностите от травмата на главата, а детския кардиолог д-р Петър Шивачев наблюдава сърдечните функции и последствията от травмите.

Съществен принос за елиминиране на опасността за живота на Стефан има целият екип реаниматори към отделението за интензивно лечение и реанимация към болницата. Заслугата Стефан да дойде в съзнание за рождения си ден е на завеждащия отделение д-р Корнелия Няголова, д-р Георги Попов, д-р Здравко Димитров, д-р Данаил Димитров Д-р Надя Ганчева, Д-р Теодора Попова, Д-р Ирена Хаджийска, Д-р Радосвета Бабева, както и всички дежурни сестри и санитари.

Малкият Стефан, който скоро ще бъде изведен от реанимацията на МБАЛ "Св. Анна" и ще бъде настанен в отделна стая, където майка му - Искра Маринова ще може също да остава, за да се грижи за него.

Припомняме, че трагедията, при която малкото момче падна от ескалатор в Гранд мол - Варна, след напускане на детския кът се разигра преди десетина дни. Родителите оставят момчето на грижите на аниматори, хлапето успява да излезе в общото помещение на търговския център и да стигне до фаталния ескалатор. После Стефчо полита от 10-метрова височина. След няколкодневен престой в медикаментозна кома, малкият герой успя да дойде в съзнание за рождения си ден. Часове преди празника, момченцето отвори очи, каза, че си помни името и поиска за подарък самолет.

Източник: Днес +


Виж коментарите (7)

Още по темата (23):
13.09.2013 Изписаха 4-годишния Стефчо от болницата
11.09.2013 Изписват Стефчо от болницата до 2-3 дни
10.09.2013 Инспектират всички детски центрове във Варна
05.09.2013 "Докторе, довиждане", казал преди минути малкия Стефчо на проф. Бошнаков
02.09.2013 Състоянието на Стефчо се подобрява
29.08.2013 Лекар за състоянието на Стефчо: Това е едно малко чудо
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).