Варненци на бунт срещу продажбата на детския комплекс

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:24 / 09.12.2011
1808
Варненци започнаха събирането на подписи под петиция срещу продажбата на сградата на Общинския детски комплекс на ул. "Пушкин" №7. Акцията стартира вчера и само за няколко часа несъгласието си за сделката изразиха десетки граждани. Сградата на ОДК, дадена му за ползване през 1995 година с решение на Общинския съвет, е включена в програмата за разпореждане с имотите на местната власт за следващата година. Тя ще бъде гласувана на предстоящата сесия на съвета следващата сряда, което е причината гражданите спешно да повдигнат проблема.

"Надявам се всички граждани на Варна да подкрепят тази петиция, защото се касае за повече от 2500 деца - от 5-годишни до 12-и клас, които се обучават безплатно в областта на науката, изкуството и спорта", коментира един от подкрепящите петицията. Според друг участник в подписката интересът към школите е много голям не само защото са безплатни, а защото нивото на обучение е много високо. "Децата ни са лауреати в престижни международни и национални конкурси", добави той..

Вероятно заради ангажименти около вчерашния студентски празник за коментар не бяха открити нито шефката на дирекция "Младежки дейности и спорт" Калинка Попстефанова, нито ресорният зам.-кмет Коста Базитов. За сметка на това председателят на комисията по младежките въпроси към Общинския съвет Костадин Костадинов заяви, че е готов да се срещне и да коментира случая с авторите на петицията.

Школите пострадаха от частен собственик

Причина за проблемите на Общинския детски комплекс е, че част от сградния му фонд на ул. "Пушкин" е частна. Именно останалата част от имота, включително и земята, предстои да бъде продадена, като най-вероятно ще бъде изкупена от същото лице. Има няколко варианта за сделката - с търг, конкурс или на принципа на публично-частното партньорство, означаващо на практика замяна с друг имот. Още в началото на годината част от школите на ОДК бяха преместени в Младежкия дом. Като вариант за подслоняването им беше обсъждана и сградата на средношколското общежитие, чиято база обаче се оказа в критично състояние. Още при януарските промени шефката на детския комплекс Монка Николова коментира: "Единствената ни надежда е да се построи нова сграда за ОДК в двора на средношколското общежитие на гърба на здравната каса. Ако се осъществи публично-частно партньорство, строежът може да стартира още тази година." Идеята обаче още не е реализирана.

Източник: в. Народно дело


Виж коментарите (0)

Още по темата (4):
15.12.2011 Гуцанов: В ОбС се вършат безобразия, взимат се скандални решения
15.12.2011 Отлагат продажбата на Общинския детски комплекс
15.12.2011 Днес решават съдбата на Общинския детски комплекс
09.12.2011 Общината търси решение за изграждане на нова база за детския комплекс
Още новини от Новини от Варна:
Как едно варненско семейство започна успешен бизнес в Гърция
Варненските шофьори ще са доволни днес
Дъжд и облаци днес над Варна
Важно за варненци! Има промени в организацията на движението днес...
Очаква в Община Варна да постъпят нови средства
Отличиха варненска директорка с наградата "Св. Иван Рилски"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).