Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Тодор Балабанов: Няма място за свободни съчинения по бюджета на Варна
Автор: Пламена Николова 19:12 / 31.10.2019Коментари (6)3658
©
Няма място за свободни съчинения по бюджета на Варна, коментира Тодор Балабанов, новоизбран общински съветник от ГЕРБ и досегашен председател на местния парламент. Позицията му е по повод видеообръщението, в което Костадин Костадинов, кандидат за кмет на Варна, споделя как ще формира бюджета на общината.

Ето какво написа Балабанов в личния си профил във Фейсбук: 

"Когато се говори за бюджет, няма място за свободни съчинения, затова е важно да направим следните уточнения по повод твърденията на "Възраждане":

Кратък наръчник по публични финанси:

Първо твърдение - "Бюджетът на Варна се определя от местните данъци и такси, които се събират от фирмите, които работят на територията на общината."

Истината – Всъщност, бюджетът на Варна се определя НЕ САМО от местните данъци и такси, тъй като освен тях в него влизат приходите и от услуги и права, предоставяни от общината; разпореждане с общинска собственост; глоби и имуществени санкции; лихви и неустойки; помощи и дарения. Освен това, данъчно задължени са не само фирмите, но и физическите лица. И още един пропуск в интерпретациите - фирмите плащат данъци и към републиканския бюджет, които не се събират от администрацията на Община Варна.

Второ твърдение - "Бюджетът се формира също така и от една държавна субсидия, която идва за делегирани дейности, които се определят отново от закона за държавния бюджет и техният размер е определен съобразно броят на жителите в общината."

Истината - Държавната субсидия за делегирани държавни дейности не се определя само от броя на жителите в общината. Това е комплексен показател, който включва различни на брой фактори като брой училища, детски градини, социални заведения, социални услуги и др. Освен субсидията за държавно делегирана дейност, има и целева капиталова субсидия, която се формира от броя населени места в общината, дължината на пътищата в километри и големината на територията на общината и други показатели.

Трето твърдение – "Община Варна в момента изостава от европрограмите. Всяка община самостоятелно определя програмите, по които да кандидатства и контактува и общува директно с европейските институции."

Истината е - Община Варна е на една от челните позиции в страната по успешно защитени европейски проекти. Договорените средства по оперативни програми са над 500 млн. лв.

Оперативните програми, които са много важен лост за осигуряване на европейско финансиране към бюджета, се управляват от съответните министерства, а общините подават проекти към тях. Затова е много важно доброто взаимодействие с правителството! Разбира се, има и проекти, които са се финансирали пряко от Брюксел, като най-популярни сред тях са програмите "Учене през целия живот" и "Младежта в действие".



Още по темата: общо новини по темата: 245
17.12.2019 »
16.12.2019 »
10.12.2019 »
04.12.2019 »
04.12.2019 »
30.11.2019 »
предишна страница [ 1/41 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.11.2019 г.
0
 
 
Големи атаки срещу Костадинов.Отвсякъде и всички срещу него.Голям страх ги е всички да не вземе случайно той да стане кмет.
Aнонимен
на 31.10.2019 г.
-2
 
 
Еййййй мъжки ,колко евро проекта имате спечелени -не се излагай Как може да защитаваш Тоз Малоумник ,невменяем алкохолик ??? Ставате смешни -града удря дъното -никаква промяна от 7/8 години - По добре замълчи отколкото да заставаш зад гърба на тоз насрания п**ю маринкин
Aнонимен
на 31.10.2019 г.
-1
 
 
Кажете за стадион Варна! Колко пари и общинска земя загробихте там? Нали частниците трябваше да финансират строежа? Страхува ли ви някой?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: