Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Предлагат конституционните съдии, избрани от парламента, да са с намален мандат, депутатите не зачитали правовата държава
Автор: Самуил Иванов 21:03 / 03.01.2024Коментари (0)1024
© НС
В края на 2023-та година депутатите стартираха процедурата по избор на нови Конституционни съдии от парламентарната квота. До 18:00 часа на 11 януари изтича срокът за номинации. Към момента няма официално внесени кандидатури, но със сигурност през следващата седмица ще има повече яснота относно кандидатите.

Темата за Конституционния съд стои отворена от ноември 2021 година, когато парламентът трябваше да попълни квотите си, но това не се случи.

Президентът направи допитване до Конституционния съд миналата година затова каква трябва да е продължителността на мандата на един конституционен съдия, когато той встъпва в длъжност след предвиденото в Конституцията обновяване.

"Каква е продължителността на мандата, неговото начало и край, когато конституционен съдия е избран (назначен) и е встъпил в длъжност след предвиденото в чл. 147, ал. 2 от Конституцията обновяване на състава на съда“, попита държавният глава.

В свое становище до Конституционния съд от Висшия адвокатски съвет критикуват парламента за забавянето на процедурата.

"Настоящата ситуация, в която вече повече от две години Народното събрание не изпълнява конституционното си задължение да избере двама съдии в Конституционния съд, вече е направила невъзможно надлежното изпълнение на изискването за едновременно обновяване на квотния състав на съда на всеки три години. Израз е на драстично незачитане на принципа на правовата държава, при това от орган, който по силата на чл. 1, ал. 1 от Конституцията е в основата на държавното управление“, казват в становището си от Висшия адвокатски съвет.

От институцията заявяват, че ако парламентът избере конституционни съдии през януари, с които да обнови двете квоти, чиито мандати са изтекли, то следва да бъде намален и мандата им.

"Да се приеме, че евентуално избраните със закъснение членове на Конституционния съд от квотата на Народното събрание ще се ползват от пълния общ деветгодишен мандат, би било несправедлив бонус за противоконституционното бездействие на органа, който е трябвало да ги излъчи“, пише още в становището на ВАдС.

От Висшия адвокатски съвет смятат, че на въпроса на президента Радев Конституционният съд би трябвало да се произнесе по следния начин: "Когато конституционен съдия е избран (назначен) и e встъпил в длъжност след предвиденото в чл. 147, ал. 2 от Конституцията обновяване на състава на Съда, неговият мандат започва от деня на встъпването и изтича в деня, в който би приключил, ако беше избран (назначен), съответно – встъпил, своевременно, т.е. при спазване на тригодишния срок за обновяване на квотите в Конституционния съд“.

Освен двете квоти, които парламентът ще обнови през януари, в края на 2024-та година ще трябва да бъдат обновени и съдиите, назначени от президентската квота - проф. Мариана Карагьозова и Филип Димитров, както и Константин Пенчев, избран от парламента, и Таня Райковска от квотата на върховните съдилища.

Както вече бе казано по-горе, към момента няма официално внесени кандидатури за конституционни съдии, избрани от парламента. Неофициално обаче се спрягат имената на председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Атанасов вече обяви в публичното пространство, че такива разговори наистина има: "Има идея да съм член на Конституционния съд, но не съм сигурен, че там ми е мястото.

Другите спрягани имена са тези на министъра на правосъдието Атанас Славов и бившия народен представител Екатерина Михайлова.



Още по темата: общо новини по темата: 1101
27.04.2024 »
27.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/184 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: