Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
53 деца учат полски във варненско училище
Автор: Екип Varna24.bg 10:52 / 04.10.2010Коментари (0)2486
© Varna24.bg
Ако трябва да сме точни, команда "Клас, стани!" в училището близо до Червения площад във Варна не се чува. Голямото междучасие в 12.30 в събота неусетно е свършило, а учениците са се пренесли с чаша чай от общата кухня в класните си стаи. Звънец не е бил, но зад вратите вече се чува нетипичното за българското ухо "пши, бжи". Особеното на това училище във Варна е, че тук се говори на полски, а езика на Адам Мицкевич през тази учебна година учат 53 българчета, в това число седем първокласници.

Нашето училище е полско държавно учебно заведение и има характер на допълващо - преподаваме тези предмети от полската образователна система, които липсват в българското училище - полски език и литература, история и география и знание за обществото, обяснява пред "Монитор" директорката Александра Дружиловска-Тенев. На практика под един покрив се намират три образователни стъпала - основно училище, гимназия и лицей, а при завършването на всеки клас или степен учениците получават държавно свидетелство от полското министерство на народното образование.

Първоначалната идея за подобни училища по света била да задоволят нуждите на полската диаспора и децата на временно пребиваващите в чужбина поляци, обяснява пани Александра.

С годините обаче класните стаи започнали да се отварят за местни деца, които нямали никаква връзка с Полша, но идвали тук или покрай свои приятелчета, или покрай желанието на родителите им да им дадат някаква друга възможност за образование. Точно такава е историята на третокласничката Антония, сега на девет години, и брат й Александър, който е във втори клас.

Нямахме никакви контакти в Полша, не сме ходили дори на екскурзия, но покрай приятелка на майка ми решихме да запишем дъщеря ми, обяснява 34-годишният Деян Енчев, който е дошъл да прибере децата след първата смяна. Антония се запали покрай харизмата на нейната учителка Елжбета Пеева, добавя таткото.

"Какво означава харизма?" - намесва се любознателно Тони и потвърждава, че в началото не знаела какво означава и думата Полша. Е, да, сега знам, че е държава, мога да я покажа и на картата. Момиченцето, иначе ученичка в СОУ "Пейо Яворов" във Варна, имало страхотен успех с полския и за следващата година Деян нямал колебание да запише и братчето. Теменуга Михайлова пък е учителка по английски и довела тази година дъщеря си Яница в първи клас покрай детето на своя приятелка. Смятам, че това е европейски език, който успоредно с английския ще отвори за нея повече възможности, интересно е, методиката тук е друга, обяснява решението си майката.

За Тони и Сашо, за Яница и четвъртокласника Ян-Слав, а още повече за големите ученици часовете в събота са допълнителен ангажимент извън натоварванията им в редовното училище. Идват тук доброволно, не са длъжни, но са мотивирани, разказва директорката. Твърди, че е заради атмосферата - семейна като бит и отношения. Помнете, деца, никой никога няма право да ви обижда, бие, унижава или използва, имате право да бъдете изслушани по всеки въпрос, който ви касае, без оглед на това какви са оценките ви, каква е религията или цветът на кожата ви. Това не са някакви специални привилегии - това са вашите права. С това писмо на детския омбудсман на Полша Марек Михалак вместо с пищни речи открива новата учебна година пани Александра. Точно този подход към учениците е една от причините да се върнем в училището седмица по-късно.

Мотивацията на децата е различна. Венелина Тенева, сега в трети гимназиален клас, като първолаче хич не искала да ходи на училище в събота.

Идвах заради полските сандвичи - ама това няма да го пишете, но после ми стана интересно, смее се гимназистката. Вени е истински полиглот - учи испански в IV езикова гимназия, вторият и език е английски, в къщи с квартиранти говори езика на баба си - руски, без проблеми се справя с полския.

С българския - пет, смята ги госпожицата. До влизането на България в ЕС дипломата от училището във Варна била пътен лист за следване в чужбина, в Полша. Венелина обаче иска да учи в Испания или Америка. Като споменаваме Америка - в полското училище са учили и американчета, живели преди това в Полша, и дори виетнамчета.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: