Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (1)
Правителството отпусна близо 10 млн. лв. за ремонта на зала "Конгресна"
Автор: Екип Varna24.bg 16:12 / 22.12.2014Коментари (0)3045
©
Допълнителни разходи, на стойност 9 797 000 лв, за реконструкция на зала"Конгресна" в Двореца на културата и спорта, в т.ч. доставка на материали и оборудване с цел подобряване на възможностите за многофункционално използване и увеличаване на капацитета й е гласувало правителството на заседание на Министерския съвет.

Ремонтът на Двореца на културата и спорта бе даден от кмета на Варна на 20-и ноември.След реконструкцията капацитетът на зала "Конгресна" ще бъде увеличен от 3000 на 5000 места, с което ще се покрият изискванията на Федерацията по волейбол. При провеждането на концерти и други културни мероприятия капацитетът ще бъде дори по-голям, заради осигурена възможност за правостоящи. Ще бъдат преустроени всички инсталации и цялостната вътрешна инфраструктура, която е силно амортизирана.

"Идеята на проекта е да запазим автентичния интериор на залата, но и да подобрим изцяло нейната функционалност. Ще бъде съхранена и уникалната акустика. Друг съществен елемент на преустройството е подобряване на пожарната и аварийна безопасност на сградата, седалките и зрителните криви. Ще бъде запазена и изцяло мобилната трибуна, която е най-голямото достойнство на залата. Тя е създадена преди повече от 50 години, но до ден днешен е многофункционална и може за много кратък период да поеме както спортни, така и културни събития", заяви при старта на ремонта проектантът Радомир Серафимов.

Тогава кметът припомни, че процедурата по избор на проектантския екип е започнала от предишния шеф на Двореца на културата и спорта Симеон Варчев.

"Така бяха избрани Серафимов и екипът му. Тази процедура беше жалена на няколко съдебни инстанции и в крайна сметка Върховният административен съд постанови санкция за лошо проведена процедура. Тогава многократно апелирах да бъде направена процедура по инженеринг, т.е. процедура по проектиране и изпълнение. В крайна сметка беше заложена стойност от 4,5 млн. лева, каквато е и в договора на Серафимов и екипа му. Тъй като обаче стана ясно, че залата не отговаря на противопожарните изисквания и може да бъде затворена във всеки един момент, тази стойност стана около 9, 8 млн. лв. Ако не бяхме взели категоричната позиция възложението да бъде към вече избрания изпълнител, с който има договор, тези 4,5 млн. лева,които бяха влезли в едно министерско постановление, отдавна вече щяха да са един мит и Варна щеше да е загубила шанса да домакинства на Световната лига по волейбол и всички други спортни събития, които предстоят следващата година. Ако бяха стартирали тогава тази "велика" процедура, сега щеше да има изпълнител,който е спечелил процедура за 4,5 млн. лв. без технически проекти, без яснота, а реално щяха да са необходими 9,8 млн. лв. за изпълнение", обясни кметът.

По план ремонтът на залата трябва да приключи до края на април догодина. Няколко значими международни мероприятия има в календара за 2015-та и сред тях е домакинството на Световната лига по волейбол. Инспекция от Европейската централа на федерацията по волейбол се очаква във Варна през февруари следващата година.


Още по темата: общо новини по темата: 30
04.06.2015
03.06.2015
24.05.2015
10.05.2015
07.05.2015
05.05.2015
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров започва участие на Мастърс 1000 в Мадрид днес
Григор Димитров започва в Мадрид в утрешния следобед
Огнени битки и шест бързи мача на SENSHI 21 във Варна
Григор Димитров очаква своя съперник на корта днес в Мадрид
Андрей Рубльов за Григор Димитров и Роджър Федерер: Легенди
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: