Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Експерт: Данните са навсякъде, но трябва да ги използваме, за да разбираме по-добре света, в който живеем
Автор: Живко Кръстев 15:23 / 25.01.2024Коментари (0)1040
©
Данните са навсякъде около нас, все повече и повече процеси събират данни и ние трябва все повече и повече да ги използваме, за да разбираме по-добре света, в който живеем, и за да взимаме по-информирани и по-качествени решения. Това каза лингвистът и експерт по данни Никола Тулечки в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

На 30 януари Ratio организира събитие, посветено на данните и хората. Лектори са Никола Тулечки, Жоро Пенчев, Доброслав Димитров и Иван Иванов.  

Технологията за взимане на решение, базирано на данни и на машинно самообучение, съществува от много време, но сега вече е достъпна за всички. 

"Нашата цел е да се поставим на кръстопътя между технологиите и обществото, между дигиталното и реалното и нещата и данните за тях. Така искаме да покажем как се използват данни, защо трябва да се използват“, обясни Тулечки.  

По думите му, колкото повече са данните, колкото по-хетерогенни и по-разнообразни са те, толкова по-трудно е да бъдат превърнат през в информация и в знание.  

"Това, че едни данни са налични или че някакъв процес произвежда данни, не означава автоматично, че ние може да произведем знания или въобще да ги осмислим. Има един човешки елемент, който стои между наличието на някакви данни, някаква таблица и знанията или някакво смислено решение, което се взима от тях“, поясни експертът.  

Чрез данните добиваме представа на много по-прецизно ниво за това какво точно се случва в даден процес. "Ако данните са добре събрани и имаме хубав статистически модел, на практика чрез тях може да предвидим бъдещето на някои процеси. Това е основната стойност, която данните придобиват. Ако искаме нашият модел да е добър или нашият изкуствен интелект да е стойностен и умен, трябва да му дадем да "изяде“ възможно най-много данни. Затова тези данни стават доста ценни“, посочи още Никола Тулечки.  

На много места по света вече може да говорим за умни градове, в които има все повече интегрирани системи, които позволяват в реално време да се следят процесите в един град и да се взимат адекватни и умни решения. "Всякакви оптимизационни процеси, базирани на данни и на интелигентни решения, могат да направят един град доста по-приятен за живеене.“








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: