Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Максим Бехар: PR специалистите трябва да умеят да използват преимуществата на изкуствения интелект, но да не забравят за опасностите
Автор: Живко Кръстев 14:46 / 25.01.2024Коментари (0)899
© Фокус
Българската асоциация на PR агенциите – БАПРА, активно участва в Конгреса на Световната PR организация във Варшава, където приехме принципи за етично поведение при използването на изкуствен интелект. Това каза PR експертът Максим Бехар в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

БАПРА е първата пиар асоциация, която превежда и започва да прилага тези принципи.  

За PR специалистите е много важно да умеят да използват преимуществата на изкуствения интелект, но и да знаят къде се крият опасностите от това, подчерта Максим Бехар. "Винаги трябва да имаме едно наум, да проверяваме съответната информация, да правим справка. Може да се окаже, че 80% от информацията е неточна. Алгоритъмът на различните софтуери взима и неща, които във времето са били публикувани, но те не са били верни или точни“, обясни експертът.  

Той постави и въпроса за авторските права на създадените от изкуствения интелект текстове. "Един софтуер може да вземе текст от научна публикация или статия на човек, който притежава авторските права върху нея. Затова трябва да проверяваме много внимателно дали даден цитат, факт или позиция, мнение, визия не са взети буквално отнякъде, за да бъдем на сигурна страна от гледна точка на авторските права“, поясни Максим Бехар.  

Според него предимствата от използването на изкуствения интелект са безспорни и надвишават значително рисковете. "Той вече може да прави графичен дизайн, да променя снимки, да прави реклами не по-зле от добри графични дизайнери. Възможностите на изкуствения интелект тепърва започват да се развиват и ние трябва да свикваме с това и да го усвояваме“, категоричен бе Бехар.  

Благодарение на изкуствения интелект информацията може да бъде споделяна по-бързо и събирана по-лесно.  

"Смятам, че изкуственият интелект в момента надгражда това, което ние получихме в социалните медии – моментална, светкавична комуникация, която може да бъде измервана. Сега всеки може да поиска мнение върху мнение, може да спори, да опонира, да се намеси, да защити своята позиция или да се извини. Това, което се случва, е велико и то рефлектира много рязко върху комуникацията между хората и ги прави по-добри, въпреки целия хейт и омраза, който е едва около 10-15%. Другото е радост, споделяне и прави отношенията между хората и самите хора по-добри“, смята Бехар. 

PR експертите влияят върху общественото мнение. Етиката, честността, почтеността, лоялността са изключително важни качества в PR бизнеса. "Това е причината на 26 януари заедно с БАПРА да направим събитие, посветено на етичните рискове, които носи изкуственият интелект. Ще говори и моята приятелка Кристина Форсгард от Финландия. Двамата с Кристина в момента пишем книга – "Силата на доверието“. Всичко, което ще си говорим утре, ще бъде описано в книгата много подробно, с мнения на около 50 топ PR експерти от целия свят за това как те виждат рисковете от изкуствения интелект и какво те правят в своите компании“, сподели PR експертът.  

Книгата се очаква да излезе през май тази година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Шеф Токев хванат да шофира пиян
Стрелба по Роберт Фицо
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: