Медът отдавна е познат на човечеството. Той придава фини нотки на сладост на храните, като същевременно има определени ползи за здравето, когато се приема правилно. Помага за доброто храносмилане, изграждането на силна имунна система и осигурява енергия. Той се използва и в различни домашни лечебни средства.
Какво представлява медътМедът е, по същество, сладък и гъст сироп, получен от пчелите от нектара на цветята. Той се събира от кошера по естествен начин. След това се филтрира, за да се отстрани излишният восък и цветен прашец. Понякога филтрираният мед се загрява леко, за да се провери кристализацията и да се отстранят фините частици чрез прецеждане. Ниската влажност и високото съдържание на захар предотвратяват ферментацията, така че медът може да се съхранява дълго време без да се разваля.
Медът може да бъде по-добър избор от рафинираната захар, тъй като съдържа малки количества въглехидрати, витамин С, витамини от група В и някои минерали. И за разлика от рафинираната захар, той също така осигурява малки количества хранителни вещества, което го прави по-добър избор от хранителна гледна точка.
Начини да включите мед в храната сиВключването на мед в диетата ви е доста лесен и ползотворен процес. Можете да започнете със заместването на захарните кубчета с мед в чая, кафето или лимонадата си. Медът може да направи вашите препечени филийки, пудинг, палачинки или кисело мляко още по-вкусни. Освен в смутита, медът може да се добавя към зърнени закуски и овесена каша. Използвайте го в дресинги за салати или го добавете към сосове и маринати. Освен това, медът може да се използва за глазиране на печива, като заместител на вредната рафинирана захар.
Въпреки това, всички хранителни ползи на меда се губят, когато е изложен на високи температури. Затова се препоръчва да се използва на стайна температура, когато се добавя към храни или напитки, за да се запази най-добре хранителната му стойност.
Здравословни ползи от медаИзвестен със своите противовъзпалителни и антимикробни свойства, медът може да бъде полезен по редица начини, включително:
Подпомага ефективното храносмиланеМедът съдържа ензими - като амилаза, която разгражда нишестето до захар - което подобрява храносмилането. Освен това облекчава често срещани проблеми като подуване на корема и киселини, като улеснява движенията на червата.
Подобряване на имунитетаТъй като медът е богат на антиоксиданти, той предпазва организма от вирусни и бактериални инфекции.
Пречистване на организма от токсиниМедът подпомага функцията на черния дроб, която е важна за детоксикацията. Освен това, медът сам по себе си действа като детоксикатор, като по този начин пречиства организма.
Облекчава болки в гърлото и кашлицатаМедът облекчава болките в гърлото и кашлицата благодарение на антибактериалните си свойства. Той помага и при леки алергични симптоми.
Помага за контролиране на теглотоПреработените сладки закуски се избягват, докато се поддържа умерена консумация на мед, тъй като енергийният прилив и желанието за сладки закуски са по-лесни за управление и контрол. Това се дължи на факта, че глюкозата и фруктозата в меда осигуряват енергия по по-естествен и стабилен начин. Медът има по-ниска гликемична стойност от захарта, което означава, че усвояването на глюкозата отнема повече време. Това е много полезно, тъй като по този начин се избягват скокове на кръвната захар.
Намаляване на нивата на липидитеДруго важно предимство за здравето е, че медът намалява риска от сърдечно-съдови заболявания благодарение на понижаването на лошия холестерол (LDL). Освен това, антимикробните и противовъзпалителни свойства на меда намаляват инфекциите и спомагат за заздравяването на раните. Това може да се постигне чрез локално нанасяне на мед.
Най-доброто време за консумация на медНяма конкретно най-добро време за консумация на мед. Всичко зависи от ползата за здравето, която искате да постигнете, пише iwoman.bg.
Рано сутрин: За да задвижите метаболизма или да се заредите с енергия, медът, смесен с топла вода, е добър избор сутрин.
Вечер: Малко мед преди лягане подобрява съня и повишава неговото качество. Това се дължи на триптофанът в меда, който улеснява образуването на мелатонин – хормона на съня в организма, като по този начин спомага за дълбок сън.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.