Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Студът влияе на кръвното. Внимавайте!
Автор: Екип Varna24.bg 14:32 / 25.01.2024Коментари (0)675
©
Не само жегата, но и студът влияе на кръвното. Сезоните се сменят без преходни периоди, а дневните температури понякога се различават до 15 градуса. Тези климатични условия оказват голямо влияние върху здравето, особено върху нивото на кръвното налягане. Как студеното време влияе на кръвното? Студът действа за стесняване на кръвоносните съдове, както периферните, така и кръвоносните съдове, които хранят сърдечния мускул, и следователно може да бъде една от причините за влошаване на коронарната болест и може да доведе до инфаркт.

Освен това засяга кръвоносните съдове на мозъка, така че може да бъде причина за инсулт. Студеното време може да доведе до обостряне на хроничен обструктивен бронхит или астма, докато горещото и влажно време също не е добро за белодробно болните.

"Ниските температури повишават стойността на кръвното налягане, защото има вазоконстрикция на кръвоносните съдове, тоест стесняване на кръвоносните съдове“, казва д-р Славица Илич.  В по-голяма или по-малка степен всеки реагира на промените във времето, но най-много страдат пациентите с хронични заболявания. Въпреки редовното провеждане на предписаната терапия, симптомите на основното заболяване се засилват, а метеопатичните оплаквания са по-изразени при жени в менопауза.

"Ако организмът на здрав човек реагира бурно на промяната на времето, се препоръчва подробен медицински преглед, за да се установи дали това е началото на заболяването“, съветва лекарят и допълва, че "за да се предотврати рязката промяна на кръвното налягане когато настъпи по-студения период, пациентите трябва да бъдат наблюдавани, а лекарят да увеличи дозата на антихипертензивите и така заболяването да се държи под контрол".

Също така, ако често се случва налягането да спадне твърде много и да падне под нормалното, това е знак да потърсите лекарска помощ, тъй като в този случай е необходима промяна на терапията. Симптоми на хипертония За повечето хора болестта не предизвиква симптоми, оттук и второто й име: тихият или невидимият убиец.

Първите симптоми се появяват, когато настъпят критични промени в кръвоносните съдове. Първите признаци са: Повишена тревожност, кардиопалмус, зачервяване на лицето, недостиг на въздух и световъртеж, главоболие и усещане за натиск в слепоочията, болка в гърдите в областта на сърцето, зрителната острота намалява, умората, подобна на началото на настинка, също е характерен симптом.

Придружен от зачервяване на очите, сънливост и раздразнителност. Ако налягането достигне екстремното ниво, това е причина да се консултирате с лекар. Високото кръвно налягане се разделя на две категории: първична (есенциална) хипертония и симптоматична. Първата е хроничен процес, който се характеризира с постоянно високо кръвно налягане. Втората е симптом на други заболявания на човешкото тяло, информира actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: