Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Яжте сланина без хляб и то на закуска
Автор: Екип Varna24.bg 12:08 / 08.01.2024Коментари (0)2736
©
Ползите от сланината са познати от векове на предците ни. Но към днешна дата този продукт е сочен за вреден заради съдържанието на мазнини в него. Според руския диетолог д-р Екатерина Волкова тази храна съдържа животински мазнини, които трябва да бъдат включени в ежедневната диета. Освен това той съдържа ненаситени омега-3 мазнини.

Експертът също така предупреждава, че няма място за притеснение от повишаване на нивата на холестерола поради ежедневната консумация на тази храна. Само 20-30% от холестерола идва в тялото от храната, останалата част се синтезира от черния дроб. Какво се случва с холестерола ви, когато ядете сланина с чесън.

"Разбира се, всичко е полезно в умерени количества. Не прекалявайте със сланината - 20-30 грама е нормално количество“, каза д-р Волкова. Лекарят отбелязва, че този продукт е добър стимулатор на функциите на жлъчния мехур и отличен източник на мастноразтворими витамини.

Необходимо е да ядете сланината без хляб и още по-добре - през първата половина на деня. Лекарят предупреждава, че пушеният продукт не е най-добрият вариант, тъй като съдържа много сол. Ползи от сланината мазнините, съдържащи се в свинската мас, се усвояват бързо и не натоварват черния дроб. Благодарение на мастните киселини в нейния състав метаболизмът се подобрява.

“Има погрешно схващане, че свинската мас допринася за наднорменото тегло. Но в случая трупането на излишни килограми не се дължи на сланина, а на хляба, с който много хора я консумират. Свинската мас, разбира се, в умерени количества, насърчава загубата на тегло и бързото изграждане на мускулите , тъй като е пълноценен източник на протеини", казва лекарят.

Мазнините, съдържащи се в продукта, участват в синтеза на сърфактант - филм, който покрива белите дробове и ги прави еластични. Благодарение на това се увеличава способността на белите дробове да пропускат кислород и дихателният процес се стабилизира. Свинската мас е източник на енергия, така че се изисква да не се прекалява с консумираните количества от нея.

Най-добре е тази храна да се яде през първата половина на деня и не повече от 50 грама на ден. Нейната консумация е противопоказана на празен стомах, тя натоварва панкреаса и може да предизвика развитие на панкреатит. Сланината съдържа ценни ненаситени мазнини, включително рядката арахидонова киселина. Това помага за премахване на токсините от тялото, подобрява имунитета и осигурява защита срещу вируси, пише аctualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
България в еврозоната
Матури 2024 г.
Шеф Токев хванат да шофира пиян
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: