Хората, които редовно ядат червени люти чушки, живеят по-дълго и е по-малко вероятно да умрат от рак и сърдечни заболявания. Това показа проучване, представено на виртуална конференция на Американската кардиологична асоциация. Учените наричат тези данни предварителни.
Червени чушки и капсаицинПредишни проучвания показали, че яденето на червени люти чушки е свързано с намален риск от смърт. Активната съставка в червения пипер е капсаицин. Той е в състояние да подобри функционирането на сърдечносъдовата система и метаболизма.
Известни са и защитните му свойства при атеросклероза. Предполага се, че капсаицинът има противоракова активност. Въпреки това, дали тези ефекти са достатъчно значими, за да удължат човешкия живот, до днес не беше известно. В същото време има опасения, че това вещество в големи дози може да увеличи риска от развитие на рак на стомаха.
Какво се случва с 570 000 изследвани?За да анализират въздействието на червените чушки върху здравето, авторите са прегледали повече от 4700 проучвания по темата. Анализът включвал данни за 570 хиляди души. Учените установили, че в сравнение с хората, които рядко или никога не ядат червени люти чушки, при тези, които ги хапват редовно:
- Смъртността от сърдечносъдови заболявания е с 26% по-ниска
- Смъртността от рак е с 23% по-ниска
- Смъртността от всякаква друга причина е с 25% по-ниска
"Специфичните механизми, които могат да обяснят нашите резултати, в момента не са известни. Следователно е невъзможно да се каже надеждно, че лютите червени чушки удължават живота и намалява риска от смърт. Необходими са повече данни от рандомизирани контролирани проучвания, за да се потвърдят тези предварителни констатации“, казва Бо Сю, кардиолог в клиниката в Кливланд и съавтор на изследването, пише zdrave.to.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.