Изсушеният цвят на розата помага за почистването на стомашно-чревния тракт. Това става, когато се смели на брашно и се консумира с кисело мляко. Този древен начин за прочистване на организма открива семейство Кирякови от Карлово, които са четвърто поколение гледачи на рози, съобщи Нова тв.
По професия са инженери, но преди 4-5 години се посвещават на розата, след като дълги години работят в офис. Като всички останали производители, след розобера, залагали на розовото масло. Но този бизнес модел не проработил. Тогава се потапят векове назад и се вдъхновяват от българската народна медицина. Така стигат до функцията на изсушения цвят на розата.
"Розовото сладко масло и сиропът са се използвали за стимулиране на храносмилането и храносмилателния процес в тялото“, отбелязва производителят и уточнява, че от сухия розов цвят се получава брашно. "И всъщност това брашно е най-добре да се сложи в кисело мляко. То така или иначе е богато на пробиотици“, уточнява Киряков.
Освен лечебните свойства на този продукт, който всеки българин има в изобилие, двамата искат популяризират и невероятното ухание на розовото масло. В малко шишенце има едва 1 грам розово масло, което струва около 40 лева. То се прави от 35 килограма розов цвят. Но над 95% от този продукт се изнася извън България. "Нашата мисия е розата да заеме своето заслужено място, наред с всички билки и хранителни добавки, които се внасят от чужбина“, казва производителят.
До тогава находчивото семейство ще предава занаята на синовете си.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.