Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Деца от дома в с. Рудник проговориха за 1 година работа по проект с тях
Автор: Екип Varna24.bg 13:43 / 19.10.2010Коментари (0)662
©
Няколко деца от специализирания дом за лица с ментални увреждания в с.- Рудник, община Долни чифлик, започнаха да изговарят думи, след едногодишна работа с тях. Това бе съобщено днес на пресконференция, по повод завършването на проекта "Разкриване на център за социална рехбилитация и интеграция към ДДМУИ - Рудник". Той бе осъществен с финансовата подкрепа на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансиран от ЕС чрез Европейския социален фонд. Водеща организация бе община Долни чифлик, а партньор Сдружението на младите психолози в България, чийто централа се намира във Варна.

Целта на проекта, чийто стойност бе 171 222 лв., бе разкриване на специализиран център. С по-голямата част от парите бяха основно ремонтирани помещенията - бившата сграда на здравната служба в с. Рудник, която се рушеше от много години. Бяха закупени нови масички, столчета, играчки и помагала за децата и младежите.

Центърът за социална интеграция бе официално открит на 7 ноември 2009 г. В него възпитатели, специалисти от общината, Сдружението на младите психолози в България и доброволци - психолози, кинезитерапевти, логопеди, ежедневно създаваха оптимални условия за корекционно-компесаторна и интеграционна работа. През месеците на реализацията на проекта бяха въведени нови образователни, обучителни, рехабилитационни и терапевтични програми, съобразени с индивидуалните нужди на децата и младежите с увреждания.

"Работата с деца със специфични нужди е бавна и методична. За някои постигнатите резултати, като това, че няколко от децата започнаха да изричат думички, други да се държат по самостоятелно, може да е минимална, но това са подрастващи, с които никога не е била извършвана индивидуална работа по тяхната интеграция", съобщи днес на пресконференцията Петя Събева, председател на Сдружението на младите психолози в България.

Всеки делник, през 10-те месеца по изпълнението на проекта, специалистите изготвяха оценки на психологическия и социален статус на всяко от децата. Паралелно с това всеки месец имаше определени общи задачи, по които се работеше, като целта е обучението на работа в екип. По случай завършването проекта през месец септември на децата от ДДМУИ - Рудник бе подарен празник в детски център Capella Play в мол Варна.

Проектът "Разкриване на център за социална рехбилитация и интеграция към ДДМУИ - Рудник" обхвана 35 деца и младежи на възраст от 3 до 18 години. Целта на община Долни чифлик проектът да продължи, така че постигнатите резултати да се увеличат, а не, поради липса на индивидуална работа с децата, ефектът да е нулев. Заради това е подадена молба до държавата, с която се иска продължаване на проекта, като финансирането да бъде от държавния бюджет.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: