Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (3)
Адалберт Зафиров: Очаквах по-голямо доверие
Автор: Екип Varna24.bg 11:05 / 19.12.2012Коментари (0)1448
© Bulphoto
Бившият вече стар­ши треньор на Черно море Адалберт Зафиров се съгласи да даде първото си интервю след смяната му с Георги Иванов-Гонзо за читателите на "Тема Спорт". Ето какво спо­дели той за рокадата.

Г-н Зафиров, изненадан ли сте от решението на Черно море да ви освободи?
- Изненадан съм, естестве­но, защото мислех, че ще ми предоставят повече шанс за работа. Но според мен не ми дадоха достатъчно време. Все пак три месеца са твърде мал­ко време, за да покажеш какво можеш и какво работиш. И то в един отбор, който е селекциониран и под­готвен по друг начин, не от мен. А това е от голямо значение за работата. Аз като влязох в съблекалнята, момчетата бяха смачкани психически, физически не бяха в добро състоя­ние. Аз се опитах точно това да про­меня. Мисля, че се получи и стана. Започнахме да играем по съвсем друг на­чин, много по-бойко, много по-агресив­но. Но това бе вкъщи. Навън не успя­вахме да играем по този начин, защо­то футболистите явно имаха психологически проблеми с гостуванията.

Да разбирам ли, че сте останали недооценен от ръководството на Черно море?
- Очаквах по-голямо доверие, защо­то 3 месеца са много малко време за каквато и да е било работа. За да покажеш какво можеш и да постигнеш високи резултати.

Какво Ви изтъкнаха като причина за раздялата?
- Че нещата били ескалирали, феновете били недоволни от мен. Да, феновете винаги са недоволни щом отборът не побеждава и това е нормално. Но в края на краищата феновете са за да подкрепят отбора, а не да сменят треньори и футболисти. Да правят смени по време на мачове­те и да се бъркат там, където не им е работата. Те са фенове, за да си подк­репят отбора от първата до послед­ната минута.

Имахте ли вече готови планове за подготовка и селекция?
- Да. Вече бях разговарял със 7-8 мом­чета, свободни агенти, от които 5 щях да взема със сигурност. И то на определени позиции, на които са ми необходими. Ръководството знаеше за тях. Работехме заедно в тази насо­ка и затова не съм имал някакви при­теснения, че мога да бъда сменен на този етап. Ако направя селекцията и подготвя отбора и тогава нещата не се случат още в първите 4-5 кръга, по-можеше да се вземат някакви мерки. Но в момента, при положение, че аз не съм правил селекцията и не съм трени­рал отбора, не го очаквах. Все пак футболистите, които бяха при Сте­фан Генов, бяха и при мен. Нямаше как да се променят много неща в отбора, след като изпълнителите са едни и съ­щи. Отделно имахме много контузени и това също повлия. Един Паломино например направи страхотен мач сре­щу Локо София, вкара два гола, но за следващия двубой вече беше за опера­ция и не можех повече да го ползвам. Все пак Черно море няма 24 равностойни играчи, a 12 и това влияе.

За трети път след ЦСКА и Калиак­ра не се задържате повече от някол­ко месеца начело на отбор, на какво го отдавате и може ли това да ви откаже от треньорското поприще?
-Аз няма да се отчая. Продължавам напред. Обичам фут­бола и това е животът ми. Друго не мога да правя. Това е нещото, което умея - да се занимавам с футбол. Ще продължа да го правя и ще докажа качествата си. Лошото е, че при мен така се стичат нещата, че аз наис­тина работя за много кратко време. Невъзможно е нещо да се направи за 3-4 месеца. В ЦСКА, когато отборът бе­ше много зле при Андоне, аз го вдигнах и го направих втори. Класирахме се за евротурнирите, но после веднага бях сменен. Тогава показах някакви резул­тати, но пак бях подменен.

Не търсите ли ви­ната във Вас самия?
- Аз реална преценка за себе си - положител­на или отрицателна, не мога дa направя, защото нямах шанса да работя 6 или 8 месеца, или го­дина. После ще мога да седна и да кажа кьде съм сгрешил и къде са ми положи­телните качества. Трябват ми да изиграем поне 30 мача, за да ви кажа -сгреших тук и тук, спечелих там и там, работил съм в правилна насока. А аз сега не мога да си направя лична преценка и анализ даже.

Може ли пак да се върнете към треньорството в школите и най-ве­че в тази на ЦСКА?
- Където и да ми предложат рабо­та, ще я приема, но не и в школите. Минал съм вече този етап, зад гърба ми е. С деца и с юноши нямам намере­ние да работя повече. Там е много по-трудно, резултатите идват след време, а и условията у нас не са налице. А пък и повечето от ръководството на клубовете не обръщат внимание на ДЮШ.

Вярно ли е, че с Георги Иванов-Гонзо сте пътували в един самолет за Варна - той, за да подпише, вие, за да говорите за селекция, за подго­товка?
- Наложи ми се след мача с Левски спешно да се прибера до София. После ми казаха, че в понеделник трябва да съм в 9 часа на стадиона, заедно с целия отбор. Нямах представа за какво ста­ва на въпрос. Аз Гонзо не можах да го ви­дя в самолета на отиване, не знаех, че е бил в него, защото много бързах и изобщо не обърнах внимание кой се кач­ва и кой е вътре. Но на връщане го зася­кох и разговарях с него. Ние от много време сме приятели с него, въпреки че през годините сме играли за различни отбори - аз в ЦСКА, той в Левски. Въпреки че сме били противници, с Гонзо се уважаваме. Пожелах му успех, обясних му някол­ко неща за Черно море, които го инте­ресуваха и така. Просто нормални не­ща.

Вярвате ли, че на него ще му да­дат повече шанс?
- Надявам се да му дадат. Все пак ние, треньорите, се нуждаем от тази подкрепа на ръководителите. Аз мис­ля, че ако шефовете застават зад нас за по-дълги периоди, резултатите ще са много по-добри. У нас има доста млади, амбициозни и кадьрни треньо­ри, които искат да се развиват. Вър­нете се в годините назад, треньори­те не се подменяха толкова лесно за 2-3 месеца. Даваше им се време и те се доказваха. А сега при тези чести сме­ни няма човек, който да го направи. Аз не вярвам, че и Мауриньо, ако дойде в България, за три месеца ще успее да се докаже. Убеден съм.

Още по темата: общо новини по темата: 142
04.04.2013
01.04.2013
22.03.2013
02.03.2013
01.03.2013
25.02.2013
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: