Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (1) | Вчера (3)
Божил Колев: Гонзо тепърва ще показва качества
Автор: Екип Varna24.bg 09:06 / 07.01.2013Коментари (0)1193
© Varna24.bg
В края на миналата година Международната федерация по футболна история и статистика публикува класация за най-резултатните защитници в света. Със 74 попадения в славната си кариера бившият бранител на Черно море и ЦСКА Божил Колев се нарежда на 19-о място. Редом до други велики играчи като Роналд Куман, Даниел Пасарела и Фернандо Йеро. Пред "Тема Спорт" Колев се върна назад във времето. Освен това говори за настоящото ниво на футбола ни, за това с какво се занимава в момента и защо за повече от 10 години се отдели от играта.

Най-резултатните защитници - Куман, Пасарела, Йеро.... и българинът Божил Колев. Как ви звучи това, г-н Колев?
- Няма футболист, който да не се радва на подобно постижение. Приятно ми е, когато ме слагат редом до такива известни футболисти от цял свят. Това е едно голямо признание за годините, в които съм играл. 

Как се вкарват 74 гола от защитник?
- Обичах да се включвам в атака и тези попадения са плод на това. Никога не бях статичен. Огромна роля обаче имаха партньорите, с които бях на терена. Те създаваха необходимата предпоставка, за да вкарам аз. Тогава играта бе съвсем друга. Разчиташе се на персонални пазачи. Срещу ЦСКА противниковите защитници трябваше да пазят футболисти като Якимов, Жеков, Марашлиев и за мен оставяха празни пространства. Когато ми се отдаваше възможност, гледах да не я пропускам.

Да разбирам, че имаше разнообразие при головете ви?
- Да, според ситуацията. Даже имам един хеттрик за ЦСКА срещу Сливен в София. Губехме с 0:2 и с три мои гола обърнахме резултата. Попаденията вкарах от дузпа, от пряк свободен удар и с глава след центриране.

Помните ли първия си гол?
- (Смее се.) Няма как да го забравя - 17 август 1967 г. Беше още в дебютния ми двубой в А група с Черно море срещу ЦСКА. Играех стопер редом до Янко Атанасов. Беше една отбита топка извън наказателното поле, посрещнах я и с левия крак я вкарах на Станчо Бончев (б.а. - вратар на ЦСКА тогава).

А кое е попадението, което никога няма да забравите?
- Мога да посоча двете срещу Панатинайкос с ЦСКА в трите двубоя, които изиграхме с гърците в КЕШ, единия го преигравахме. Няма да забравя и головете за националния срещу Северна Ирландия, срещу Унгария. Унгарците ги бихме с 3:0 на "Васил Левски", а бяха много силен отбор. Ако не се лъжа, това бе първата ни победа над тях.

Връщайки се назад в годините има ли нещо, което да ви човърка винаги, като се сетите за него. Нещо, за което да съжалявате в кариерата си?
- Съжалявам единствено за това, че през 1975 не станах Футболист на годината. До тогава вестник "Старт" определяше най-добрия футболист в първенството, който респективно ставаше и Футболист на годината. Аз спечелих наградата с много точки пред втория. Тогава обаче, в края на годината, решиха да има различна класация за Футболист на годината и определиха друг за №1 (б.а. - Кирил Ивков). В крайна сметка това един път в живота се случва и за това най-много съжалявам. 

Със сигурност е имало не малко европейски отбори, които са ви желаели в редиците си?
- Още докато играех в юношите на Черно море, дойде първото предложение. Бяхме на турне в Германия и завършихме 1:1 с Борусия Мьонхенгладбах. Аз бях капитан на отбора и след мача стана ясно, че немците ме искат, но просто беше невъзможно да се случи. След това, докато бях в ЦСКА, знам, че е имало желание от Сарагоса да ме вземат. Бенфика също са питали за мен. Нормално е да съжалявам, но такива бяха годините.

Следите ли какво се случва сега във футбола ни?
- Гледам главно по телевизията мачовете. На стадиона почти не ходя от няколко години. 

Как намирате нивото в А група?
- Радващото е, че се появяват нови отбори, които повишават конкуренцията. Много приятно съм изненадан от Лудогорец. Собствениците, братя Домусчиеви, са създали много добра организация, на европейско ниво. И то в град, който досега не е имал успехи, а и отборът не бе участвал никога в А група. За кратък период направиха нещо уникално. Играят и най-добрия футбол. Хубаво е да има повече отбори като Лудогорец, Литекс, сега и Ботев, които да бъдат конкуренция на ЦСКА и Левски. Ако се появят още 3-4 такива отбора, и първенството ще стане изключително интересно, а и по-качествено. 

Харесва ли ви футболът, който играе ЦСКА?
- Откровено казано, не е това, което трябва да бъде. За мен е ненормално всяка година да сменят по 7-8 футболисти. Те не могат да си научат имената. Напоследък и треньорските смени зачестиха, което също не е добре. Надявам се да стопят разликата от първите.

Одобрявате ли назначението на Георги Иванов-Гонзо за треньор на родния ви Черно море?
- Щом така е преценило ръководството, аз нищо не мога да кажа. Не е етично да коментирам колегите си. Като футболист Гонзо беше много добър. Като треньор тепърва ще показва качества. Всеки млад треньор тръгва от нулата. Нужно е време да поработи, да се докаже. 

С какво се занимавате в момента?
- От скоро тренирам отбора на Медицинския университет във Варна. Ректорът, проф. д-р Красимир Иванов, ме покани и аз приех, защото е много сериозен човек с амбиции. Има за цел да възроди студентския спорт. Обмисляме впоследствие да се включим в окръжните групи.

Защо за толкова дълго време се отделихте от футбола?
- Такава бе ситуацията, че не исках да напускам Варна или пък да ходя в чужбина. Исках да бъда покрай семейството си. Като футболист много пътувах напред-назад, сега не исках да се разделям с близките си хора. През тези години имах оферти от чужбина, но едно напускане на страната е свързано с много неща. Затова тук, във Варна, ще помагам.


Още по темата: общо новини по темата: 142
04.04.2013
01.04.2013
22.03.2013
02.03.2013
01.03.2013
25.02.2013
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: