Бизнесът е на път да се откаже от производството на колбаси "Стара планина" и да откаже финансирането на лаборатория, с която да се контролира процесът на производство. Това коментира Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите. Фирмите от бранша отказват да финансират лаборатория, тъй като са крайно разочаровани от несправедливото отношение към тях, посочиха производители.
Не смятам, че един добре работещ бранш заслужава подобно напрежение, както и несъществуващи проблеми, които се създават изкуствено, посочи Вътев. По думите му браншът не иска да променя стандарта "Стара планина", а да бъде уточнено как точно ще се контролира продукцията.
Нямам такава официална информация и това ме учудва, беше коментарът на шефа на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов. Подобни изказвания са несериозни, тъй като аз лично се убедих, че продукти с тази марка се търсят и се купуват масово, посочи Войнов. Ако те наистина се откажат, ние сами ще финансираме изграждането на такава лаборатория, имаме апаратурата, нужни са ни само консумативите, добави той. Ветеринар №1 не посочи колко би струвало изграждането на подобен център, който да следи качеството на месната продукция, но посочи, че лабораторията ще е готова до месец.
Ние нямаме пари в бюджета на службата за подобна дейност, но имам уверението на земеделския министър Мирослав Найденов, че средства ще се намерят, добави Войнов.
Междувременно аграрният министър Мирослав Найденов подмени причината да наложи глоби на набедените от него фирми - "Сами-М", "Лалов и Вачев", "Кен" и "Унимес", че са използвали соя в продуктите по утвърдени стандарти. Дружествата ще плащат санкция не за соя в продуктите си, а за това, че ветеринарите инспектирали фабриките им и открили "дребни пропуски". В момента се обсъжда размерът на глобата.
Източник: в. "Новинар"
rumpel
на 02.11.2010 г.
Стара планина по скъпите лайна
Чужденец
на 02.11.2010 г.
Хубавите салами са скъпи и някат нищо общо по вкус с Българските. Аз купувам само френски и италиянски салами (трайни) и съм много доволен от качеството. Българските производители да внимават - когато народа се позамогне няма да има кой да им купува боклуците и после ще реве (и ще стане като с други производства - Ален Мак например)
agnus dei
на 02.11.2010 г.
Когато отнемеш на детето любимата играчка, то почва да реве, да рита, да блъска, да хапе, да драска... Та така и нашите "велики" колбасари, които дори не помирисват собствената си масова и "народна" продукция...
Rezon
на 02.11.2010 г.
Е, господин министър! Явно не можеш да се хванеш за соята да ги глобиш, та се хващаш за к**а си. Проблемът за качеството лежи на повърхността - смляни кокали, жили, емулсирана свинска кожа, прат, сланинки и т.н., които също са протеини. Не в соята е проблемът, а в тези с неизвестен произход добавени протеини, които са от 35% до 65% в колбасите! Плюс неконтролираните оцветители и есенции! За цивилизован диалог с производителите са нужни ясни правила, които да са гарантирани и да ги спазват всички страни. Оказа се, че не можеш за соята да ги глобяваш, но въпреки това вече си ги наклепал в медиите. Ашколсун бе, кьорпе!
hallucinogen
на 02.11.2010 г.
Много ясно, че не им отърва да произвеждат качествена продукция и да ги контролират. В България 'бизнесът' гледа как да излъже клиента, а не как да го спечели. Селска държава.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.