Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Край на панамския кошмар за капитан Собаджиев
Автор: Екип Varna24.bg 09:10 / 07.09.2015Коментари (0)1582
©
Задържаният варненски капитан далечно плаване Светлозар Собаджиев пристигна у нас късно вечерта на 1 септември с полет от Панама през Амстердам. След 4 тежки години в един от най-страшните зандани в света, в момента той се намира в Софийския затвор. До седмица капитан Собаджиев ще бъде преместен в затвора във Варна, съобщи председателят на Българската асоциация на морските капитани, кап. Димитър Димитров. 

Заради бюрократични процедури и извършването на задължителни прегледи близките на варненеца все още не са имали възможност да се срещнат с него. Скоро обаче капитан Собаджиев ще може да се види със семейството си. Все още не се знае дали той ще поиска по-облекчен режим и пускане под гаранция, или ще упълномощи защитника си да възбуди ново дело за пълното изчистване на името му. По процедура Собаджиев трябва да излежи в морската столица остатъка от присъдата си, която е малко над 2 години.

Варненецът беше задържан на 29 март 2011 година, когато при проверка на борда на кораба му, плаващ под холандски флаг, бяха открити 169 килограма кокаин. Екипажът беше освободен, а собствениците на плавателния съд дори не бяха разпитани. След куп перипетии той бе осъден на 120 месеца затвор, след което присъдата бе намалена за добро поведение и изучаване на испански език.

Историята на Светлозар Собаджиев е достойна за филм. От нея спокойно може да излезе сюжет, в който участие вземат латиноамерикански наркотрафиканти, лъжливи адвокати, един от които беше застрелян, "странно правосъдие", все за сметка на капитана. Нашата дипломация дълго време се опитваше да върне капитана у дома, помагаха и хора от морските среди.

Оттам припомнят, че капитан Собаджиев е с над 30-годишен стаж по световните морета и има безупречна репутация. Всичко започва на пристанище Кристобал, където на втория ден след проверка на кораба панамските власти "намират" солидно количество дрога. Тя обаче не била скрита, а странно разхвърляна на пода в общо помещение, до което всеки има достъп. "Съмненията ми са към членове на екипажа, които първоначално бяха задържани с мен, но впоследствие ги освободиха. Подозирам хора от палубната команда - филипинци и старши помощника - украинец, защото те имат връзка с работещите на пристанището. Но не мога да твърдя нищо без доказателства", заявява през 2012 г. капитанът. 

Близките на Собаджиев наемат адвокат, който прибира хонорара си, но не прави нищо. После е нает адвокат Цезар Гуардия, препоръчан от съкилийници. Приятели на Собаджиев събират нови 30 000 долара и ги пращат на защитника. Срещу заплащането обаче корумпираният юрист извършва серия от лъжи, като дори представя фалшива резервация за полет до България. 

Няколко години по-късно Гуардия, който се оказва изпечен международен измамник с отнети адвокатски права, бе застрелян. Оказва се, че той е имал дори фалшифициран подпис на агент на Американската агенция за борба с наркотиците - ДЕА.

В панамския затвор Светлозар Собаджиев прекара дълго време без обвинения и без дори да бъде разпитан. Живя дни наред без вода, сред плъхове, хлебарки и дървеници. Като в латиноамерикански сериал преживява и бунт в затвора, среща се и с много други проблеми, които оставят своя отпечатък за цял живот върху него и близките му. На 31 август капитанът е изпратен за родината от почетния консул на България в Панама Клаудия Лисичкова де Мичев.

 



Източник: в. „Стандарт“



Още по темата: общо новини по темата: 30
22.12.2015 »
05.11.2015 »
23.06.2015 »
08.04.2015 »
14.01.2015 »
04.06.2014 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: