Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Обучават 60 младежи в риск от Варна
Автор: Екип Varna24.bg 17:26 / 27.10.2009Коментари (0)984
60 младежи в риск от СУПЦ „Анастасия д-р Железкова" и Дом „Княгиня Надежда" във Варна ще бъдат обучени с цел създаване на благоприятна среда за предотвратяване на рисковото сексуално поведение и на злоупотребата с психоактивни вещества (наркотици, алкохол, тютюн). Обучението е част от проекта „Повишаване на знанията и уменията на младежи в риск и техни наставници за предотвратяване на рисковото поведение и формиране на отговорно отношение към себе си и другите". Той се ръководи от фондация „Център за социално-екологични практики" и се реализира в партньорство с експерти от РИОКОЗ-Варна. Средствата са предоставени от бюджета на Дирекция „Превенции" към Общината.

В Социално-учебен професионален център „Анастасия д-р Железкова" се обучават младежи, отглеждани на интернатен принцип, повечето от които са от социално-слаби семейства и идват от малки населени места. Сред тях има инвалиди и деца с лека степен на умствена изостаналост. В Дом „Княгиня Надежда" се възпитават основно деца от малцинствени групи, с нотариално заверени съгласия от родителите за пълно осиновяване. Основни проблеми на младежите от двете социални заведения, които ги определят като „младежи в риск" са: липсата на постоянна връзка със семейството и затвореност на институциите, в които се отглеждат и възпитават. Това създава ограничени възможности за успешната интеграция на младите хора в обществото и предпоставки за асоциално и рисково за здравето поведение, съобщава Радка Траянова, управител на „Център за социално-екологични практики".

Проектът цели да осигури равен достъп до качествено обучение на младите хора в риск от двете социални заведения. В хода на проекта, експерти от РИОКОЗ-Варна обучават младежи и техни наставници за начините за превенция на ХИВ/СПИН и на злоупотребата с психоактивни вещества. Обученията се провеждат по методология на „Националния център за опазване на общественото здраве", включват интерактивни тренинги, видеопокази и рулеви игри, и са добър начин за осмисляне на свободното време на учениците през лятната ваканция.

Изключително успешен метод за обучение на деца и младежи е методът „връстници, обучават връстници". Опитът е показал, че децата се вслушват по-добре в посланията на свои връстници, отколкото в своите родители и учители. Този метод успешно преодолява възрастовата бариера, добил е широка популярност в напредналите европейски държави, поради изключителния възпитателен ефект, който има. 10 деца от училище „Гео Милев" се обучават да работят и прилагат метода сред свои връстници в неравностойно положение от двете социални заведения.

Проектът е насочен и към професионалисти - основните наставници на младите хора в риск: педагози, медицински специалисти, педагогически съветници, социални психолози, социални работници и възпитатели от Дом „Княгиня Надежда" и СУПЦ "Анастасия д-р Железкова". Целта е наставниците да усвоят съвременни теоретични познания и практически умения за работа с младежи в риск, относно превенцията на рисковото сексуално поведение и злоупотребата с алкохол, тютюн и наркотици. Професионалистите ще разширят своите познания и ще развият допълнителни умения за работа с деца, чрез интерактивни методи на обучение.

В рамките на проекта ще бъдат анкетирани 60 млади хора и 40 техни наставници за оценка на нагласите към рисково поведение. Резултатите от проучването ще бъдат оповестени на пресконференция, която ще се проведе през м. октомври.
Продължителността на проекта е от 1 юни до 31 октомври 2009 г.

Източник: Днес +









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Застреляха Алексей Петров
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: