Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски баби се бият за евтина риба в супермаркет
Автор: Екип Varna24.bg 13:33 / 15.09.2010Коментари (0)1440
© Varna24.bg
Баби се биха с бастуни за евтина риба. Случката се разигра преди дни в един от големите супермаркети във Варна. Там беше пуснато на промоция филе от пангасиус, което беше по-евтино от обичайната си цена с около 2 лв. Двете жени спореха ожесточено коя от двете да вземе последния останал пакет риба, размениха се и удари с бастуни по краката. Разбрали, че в караницата никой няма да излезе победител, двете баби започнаха да си разменят освен удари по крайниците и обиди. Очевидци се опитаха да разтърват двете жени, но това се оказа безполезно.

"Разбираемо е защо пенсионерите се интересуват толкова от промоциите в големите магазини, но да се бият така за риба, е просто недопустимо! Опитахме се да им вземем бастуните, докато се успокоят, но те не ги дадоха и продължиха да си крещят. Със съпруга ми сме изумени!", коментира очевидка на случката.

След като и ударите с бастуни не можаха да решат спора, двете жени хванаха пакета от двете страни и всяка започна да го дърпа към себе си. В крайна сметка схватката приключи за секунди, когато едната жена успя да измъкне рибата от ръцете на другата и бързо се отдалечи.

По думите на очевидци това не е първият такъв случай, който се разиграва във Варна.

"Веднъж видях как две пенсионерки си скубят косите една на друга за няколко кофички намалено кисело мляко. И много други пъти съм ставал свидетел на подобни сцени, но обикновено нещата се разминават само с крясъци и обиди. Обаче невинаги консенсусът се постига така, в някои случаи, като сега, се стига до бой", разказва Иван Стоилов, друг очевидец на случката.

Граждани: Магазините намалиха цените за сметка на качеството

Някои супермаркети намалиха до последно качеството на продуктите си само и само да могат да ги предлагат на по-ниски цени, жалват се граждани. В жестоката конкуренция за клиентела големите вериги магазини се чудят каква промоция да измислят само и само да привлекат повече хора, казват още те.

"Купих си кашкавал от един супермаркет, като на касата бях доста изненадана от ниската цена, която ми беше маркирана. Дори попитах да не би да е станала някаква грешка. Когато по-късно погледнах етикета на продукта, се оказа, че той е направен от нишесте и различни други добавки! Нямаше никакво мляко, на вкус също не приличаше особено на кашкавал. По всичко изглежда, че в магазините предпочитат да продават по-евтино, но некачествена стока. Човек вече не знае откъде да пазарува!", възмущава се варненката Дора Христова.

От своя страна служители в супермаркети коментират, че се предлагат както евтини стоки с по-ниско качество, така и по-скъпи с по-високо качество. Клиентът е длъжен да следи етикетите и цените, докато пазарува, а не да остава учуден по-късно, категорична е Виктория Донева, служителка в голям магазин.

Кварталните бакалии хлопват кепенци, супермаркетите се множат

Все повече квартални магазинчета за хранителни стоки хлопват кепенци. Често-често варненецът вижда малките бакалии изпразнени и с надписи "Дава се под наем". По думите на продавачи това се случва заради непосилната конкуренция с големите вериги супермаркети, които могат да си позволят големи промоции и отстъпки в цените.

"Мащабите, в които работят една малка бакалия и един голям магазин, са съвършено различни. За да имам някаква печалба от кварталния магазин, който притежавам, не мога да си позволя да правя такива огромни отстъпки в цените", категорична е Валентина Георгиева, собственичка на малък магазин за хранителни стоки във Варна.

По думите й супермаркетите могат да си позволят да правят подобни промоции, защото когато човек влезе уж само за да се възползва от намаленията, неизменно закупува и други неща, които са с нормални цени. По този начин размерът на печалбата не намалява. В малките бакалийки обаче нещата не стоят така.

"Скоро ще се наложи да обявя фалит. Цените ми не могат да се мерят с тези в супермаркетите. Сигурно ще дам помещението под наем", споделя още Георгиева.

Тенденцията не само у нас, но и по целия свят сочи, че малките квартални магазини нямат добро бъдеще, за сметка на големите вериги супермаркети, чийто брой се увеличава все повече.

Според маркетолози в голям магазин могат да се приложат безброй много техники за привличане на вниманието на клиента, които да го подтикнат да закупи даден продукт. В малък магазин това не е възможно. Освен това много хора пазаруват в супермаркетите, защото там разнообразието от марки е много голямо, а и могат да бъдат открити разнородни продукти (от храна до дрехи и обувки) на едно и също място.

Гледайте срока на годност

Задължително гледайте срока на годност, когато пазарувате стоки от промоции със силно намалени цени. Една от най-разпространените практики в големите супермаркети е да се намаляват драстично цените на артикулите, чийто краен срок за консумация е близо. По този начин магазините бързо се отървават от залежалата продукция, без да се налага тя да бъде бракувана.

Разбира се, в повечето случаи стоките са все още годни за употреба, но е важно да погледнете точно кога свършва срокът. Ако например купувате хранителен продукт, който не може да бъде изконсумиран за един или два дни, а срокът на годност изтича точно тогава, то няма никакъв смисъл да купувате стоката.

Друго, за което е добре да се следи, когато купувате продукти на промоция, са опаковките - дали целостта им не е нарушена, както и за други възможни дефекти, които биха предизвикали бързо разваляне на храната.

Четете етикетите. Дори стоката да е с нормален срок на годност и с цялостна опаковка, е твърде възможно качеството й да е силно намалено, за да може и цената да бъде свалена.

Внимавайте и със замразените продукти, защото понякога в теглото им се съдържа повече лед, отколкото нещо друго.

Източник: в. "Черно Море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: