Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МТИТС въвежда аудио и видео контрол на изпита на кандидат-шофьорите
Автор: Екип Varna24.bg 12:19 / 27.10.2009Коментари (1)1291
© Varna24.bg
Министърът Александър Цветков представи днес предстоящите промени в Закона за движението по пътищата и Наредба 37 и 38. На събитието присъстваха председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения към НС Иван Вълков, депутати и представители на браншови организации.

Нововъведенията са част от пакета мерки, залегнал в програмата на министерството за подобряването на обучението на шофьорите и превенция на корупционните практики в тази област.

Предложенията са:
- Въвеждане на принципа на анонимен теоретичен изпит. За оценяващия няма да е известно името на кандидата. По време на изпита няма да присъстват преподавателите, както и проверяващите тестовете, а квестори.
- Въвеждане на повече от един верен отговор на въпросите от изпитните тестове, каквато е европейската практика в областта.
- Отпада изискването председателите на изпитните комисии да притежават преподавателска правоспособност и 5-годишен стаж, като преподаватели по управление. По този начин се разширява възможността за подбор на качествени кадри. Такава е практиката в 33 европейски държави.
- Въвежда се правилото изпитващият да е на задната седалка на учебния автомобил. Това дава възможност изпитващият да се концентрира върху цялостното представяне на кандидата.
- Учебните автомобили да се оборудват с технически средства за контрол на обучението и провеждането на изпита.
- Въвеждане на механизъм за постоянен контрол и оценка на качеството на работата на изпитващите и тяхната квалификация.
- Провеждането на теоретичните изпити и на компютър. Предимство то при този начин за решаване на тестове е, че има възможност за електронно оценяване и се премахва субективния фактор. Електронното изпитване е въведено в повечето страни на ЕС.
- Въвеждане на нова организация при извършването на проверките, като се въвежда елемента на изненадата и размяната на служители между регионалните дирекции на автомобилна администрация.
- Изграждане на електронна система за подобряването на комуникацията между учебните центрове и агенцията. По този начин се намаляват разходите за административно обслужване и се завишава контролът на обучението. Предоставя се възможността да бъде създаден общ електронен регистър на обучаваните, както и да бъде поместен графикът за провеждането на изпитите с възможност за дистанционно заявяване на дата.

Демонстрирани бяха системите за технически контрол на теоретичното и практическото обучение и изпит на кандидатите за водачи на МПС.

Намаляването на субективните фактори, както по отношение на контрола при провеждането на обучението, така и при самия изпит са основни цели на тези система. Тя представлява техническо устройство, позволяващо извършването на аудио-визуални записи, както на случващото се в купето на учебния автомобил, така и извън него. Устройството трябва да дава възможност и за установяване на местонахождението на автомобилите на базата на системи GPS. Тези технически устройства позволяват архивиране и съхраняване на записите, за нуждите на последващия контрол, както и да гарантират невъзможността за манипулация.

Проучванията на експерти от МТИТС и автомобилна администрация, сочат че има различни производители на подобни устройства, които имат сходни функции и отговарят на общите изисквания. Цените варират от 500 до 2000 лв., в зависимост от марката и някои специфики. С въвеждането на тези технически средства очакването е да бъде постигнат двоен ефект при подготовката на водачите. От една страна недобросъвестните учебни центрове ще бъдат принудени да обучават реално курсистите, тъй като чрез задължението за запис и архивиране на практическото обучение проверката на всеки един обучаван ще бъде на сто процента възможна. От друга страна може да бъде осъществен контрол по отношение на начина на провеждане на практическия изпит. Това ще даде възможност и да бъдат оценявани действията на служителите на автомобилна администрация, ангажирани с провеждането на практическите изпити на кандидатите за водачи на МПС.

Министър Цветков реши в присъствието на медиите първата електронна листовка. Той отбеляза 10 въпроса и направи една грешка. Изпитът се извършва над 60 въпроса, за 45 минути и се приема за успешен при допуснати до 5 грешки.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
вси4ко по европеиски стандарт а заплатите по булгарски
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Застреляха Алексей Петров
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: