Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Очакват старт на делото за разменените бебета
Автор: Екип Varna24.bg 14:40 / 10.05.2023Коментари (0)481
©
Казусът с разменените бебета в АГ "Шейново" влиза в съда през октомври. Така смята адвокат Стоян Стойков - защитникът на едната майка, която отглеждаше чужда рожба в рамките на цели 4 месеца.

"Нещата вървят към своя край", оптимист е адвокат Стойков. От Районната прокуратура съвсем не са толкова обнадеждени, а родилният дом "Шейново" в момента обмисля как да се противопостави на двата иска за по 300 000 лева, които са отправени към болницата.

От "Шейново" отдавна се отметнаха от думите си. Според юриста, който представлява здравното заведение - Вили Костадинова, пеленачетата може да са разменени и навън. Така тя намеква, че не изключва двете жени нарочно да са си разменили бебетата. Този коментар втрещи и двамата адвокати на пострадалите семейства - Стойков и адвокатът на Севда Михайлова Тодор Мангъров. И двамата юристи изразиха възмущението и недоумението си от появилата се версия, с която болницата се опитва да прехвърли отговорността на майките.

Според адвокатите на потърпевшите родители новата позиция на болницата е само и единствено опит да се забавят процесът и разследването, което уж е на път да приключи. В момента "Шейново" изготвя своя отговор срещу двата иска за по 300 бона. От болницата имат право да възразят на исковете, като се обосноват, защо според тях бебетата не са разменени на територията на АГ "Шейново".

"Технически е невъзможно бебетата да са разменени някъде другаде освен в самата болница. Участието на замесените медицински лица вече е доказано. Имаше и наказани. Новите версии сега се пускат, защото от болницата отказват споразумение и искат делото да се точи дълго в съда. Процесът ще тече минимум 2 години, ако не и повече", категоричен е адвокат Мангъров.

Предполага се, че щом стъпят в съдебната зала, защитниците на болницата ще пледират, че има съпричиняване, тъй като майките по всяко време са можели да сравнят номерата на гривните, които се носят в родилното. Един вид ще се опитат да прехвърлят вината на самите родилки, вместо да поемат отговорност, както направиха в началото.

Прецедентът с разменените бебета разтърси страната в края на декември миналата година. Истинската драма в АГ "Шейново" започва, когато една от майките се усъмнява, че детенцето не е нейно, след като го гледа вече два месеца. Родилката не вижда никаква визуална прилика на момиченцето нито със себе си, нито с мъжа си, припомня "България Днес".

Това кара жената да направи ДНК тест на бебенцето и най-големите й страхове се оказват истина - детето е чуждо! Когато се отърсва от ужасяващото разкритие, младата жена сигнализира на софийската болница, където е родила. От АГ-то започват моментална проверка и установяват грешката, която са направили. Установено е, че номерът на гривничката, която се поставя на детето при раждане, не съответства на номера на майката.

Така се прави заключението, че две бебета, родени по едно и също време, са разменени и са дадени на грешните родители. Ден по-късно изпълнителният директор на акушеро-гинекологичната болница д-р Румен Велев информира, че на базата на вътрешна проверка в болницата вече има наложени три дисциплинарни наказания заради разменените бебета. След известно време майките се срещнаха и си размениха бебетата пред погледите на техните адвокати.

Ако наистина Районната прокуратура прецени, че няма достатъчно доказателства, които подкрепят твърдението, че бебетата са разменени в "Шейново", всичко може да рухне. Ако това стане, исковете на двете семейства за по 300 бона обезщетение ще отпаднат, поне докато това решение не се обжалва пред Софийската градска прокуратура и тя не стигне до извода, че престъпление има.

Адвокатите смятат, че делото ще се точи с години, но са категорични, че ако в България не стане нищо, отиват в Страсбург.

Какво показва практиката

Макар и в практиката да няма аналогичен случай, има много дела, по които съдът е присъждал обезщетения за претърпян стрес, притеснение и психическо страдание, както и дела, по които са присъждани обезщетения, сходни до тези, за които претендират двете майки.

Има драстична разлика между обезщетенията, давани за телесни увреждания и смърт. Те варират между 100 и 300 бона. Обезщетенията, които Темида присъжда за друг вид страдания, варират от 1500 до 10 000 лева.

Дали обаче има шанс да бъде присъдена такава колосална сума, тепърва ще разберем. Особено като се има предвид, че според практиката на Върховния касационен съд паричното обезщетение не може да е такова, че да обогатява пострадалия, а в случая тези 300 хиляди биха направили точно това.



Още по темата: общо новини по темата: 56
05.03.2024 »
05.10.2023 »
04.10.2023 »
03.10.2023 »
03.10.2023 »
02.10.2023 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: