Растителните суровини са били открити в сухи колбаси на марката "Майстор Цветко", произведени от врачанската фирма "Лалов и Вачев", със соя са били тъпкани също така кебапчета на "Унимес"-Монтана, кренвирши на известната марка "Кен" и карначе на пернишката фирма "Сами-М".
Незабавно ще им бъдат отнети лицензите и ще се направи пълна проверка на цялото им производство с години назад, каза Найденов. На проверка ще бъдат подложени и инспекторите на ДВСК, които са следили производството в тези райони. Ако се докаже, че те са си затваряли очите, ще бъдат моментално уволнени. Ако пък са взели пари, за да си траят, направо ще бъдат предадени в прокуратурата.
Бяхме абсолютно шокирани, каза председателят на Асоциацията на месопроизводителите Кирил Вътев. Оказва се дори, че един от производителите е член и на управителния съвет на асоциацията. Има подправки, които съдържат по принцип соя под 1%. Ако става дума за такива случаи, моля министърът да бъде по-мек, призова Вътев. Ако обаче са ползвали соята като заместител на месо, това е скандално. Засега лабораториите могат да хванат съдържание на соя в колбасите, но не нейното количество.
Стандартите "Стара планина" са доброволни, те бяха утвърдени след дълги преговори между земеделското министерство и Асоциацията на месопреработвателите.

ЗАРЕЖДАНЕ...
ЛЕНА
на 14.10.2010 г.
Да ви кажа честно още в началото си знаех че няма да ядем колбаси от ИСТИНСКИ МЕСО
Labros
на 14.10.2010 г.
К*р за "Стара планина". Купувайте си чисто месо.
khan krum
на 14.10.2010 г.
Да бяха само четири тарикатските фирми, с мед да ги намажеш! Според мен толкова на брой са коректните фирми, а всички останали повече или по-малко ни пробутват соя и всякакви други заместители, овкусители, оцветители и т.н. Аз вярвам само на лично от мен приготвените луканки, суджуци, бабеци, наденици, кървавици, създърма, пастърма - хем е много по-евтино, хем по-вкусно, хем по-здравословно... Същото се отнася и за виното и ракията. Не ме страх, че някой може да ми "свали украсата" от терасите или да "тараши" мазето ми - охранителната ми система е по-надеждна от тази на обновения Археологически музей...
Rezon
на 14.10.2010 г.
Ако е до 2% съдържанието на соя, значи не може да става дума за заместител. Да не би месото изобщо да е до 2% и вместо него да слагат соя? Тия ГЕРБ министри съвсем се оляха!
bramin
на 14.10.2010 г.
Това трябваше да се очаква.Всеки месопреработвател използва отпадъчни продукти за своите колбаси.Цялата работа по овкусяването се върши от соята и многобройните Е-та и консервантите,които не се описват на етикета.В България отдавна са елиминирани животновъдите.От къде ще дойде суровината за стандарта "Стара планина".Умишлено не се закупува диагностатична апаратура за да знаят хората какво ядат.Набедените "дупета" са с повече месо от колкото колбасите с логото Стара планина.
Gogogo
на 14.10.2010 г.
Сега е момента да им се покаже какво следва когато мамиш и корупцията не сработва .Аз лично ще им бойкотирам цялото производство.
калпазанчо
на 14.10.2010 г.
едно хубаво нещо да стане и айде пак тарикатски изпълнения - да има затворят цеховете дано на тия гадове
SkiGeorgi
на 14.10.2010 г.
Отдавна нямам вяра на производителите и на стандартите, а да не говорим за контролните органи. За мен цялата история със "Стара планина" е един фарс, целящ повишаване на цените.
Hunter ST
на 14.10.2010 г.
Докато няма контрол - така ще е ! Само на добрата воля на производителите не може да се разчита.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.