Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Осиновиха 133 кучета от приюта в Каменар
Автор: Екип Varna24.bg 09:00 / 08.07.2015Коментари (0)2561
© Вulfoto
От началото на 2014 г. досега са осиновени общо 133 четириноги бездомници от приюта в с. "Каменар". Още 8 заявления чакат одобрение, каза за Varna24.bg Нели Георгиева, управител на приемника.

Тя уточни, че през 2014г. са осиновени 110 кучета. От началото на 2015 г дейността на приюта бе временно спряна от "Областна дирекция по безопасност на храните" - Варна, заради съмнение за бруцелоза. По тази причина работата с граждани бе преустановена за определен период. След проведените изследвания се оказа, че опасност за животните няма и кампанията по осиновяване продължи - осиновени са 23 животни.

"Процедурата по осиновяване е безплатна и максимално улеснена в полза на гражданите. Важно е да се отбележи, че осиновените от приюта кучета са кастрирани, т.е освободени от данък; имат поставен микрочип за идентификация; издава им се ветеринарномедицински паспорт с нанесени манипулации. От осиновителите се изисква да имат желание взаимно да се открият с кучето и да представят документ за самоличност. Процеса по осиновяване е основно задължение на ветеринарния лекар. Той, както и служителите полагащи грижи за животните, предоставят специфична информация за поведението на кучето, приблизителната му възраст, и т.н. Има и единични случаи на осиновяване от чужденци", каза още г-жа Георгиева.

Няма статистика колко точно са бездомните кучета във Варна, тъй като те са променлива величина. През 2008 г. ОбС - Варна, е приел "Програма за овладяване популацията на безстопанствени кучета на територията на общината" , която е актуализирана през 2012 г. В момента екипът на ОПБК - Каменар, работи по нея, като основен метод за намаляване на популацията на безстопанствените кучета е кастрирането им по хуманен начин.

Капацитета на приюта е със 197 места. Предвид спецификата на дейността, са налични помещения със специално предназначение: карантинно, помещение за възстановяване на животните в следоперативния период , изолатор. Те се използват ежедневно в дейността по приемане, обезпаразитяване, кастриране и връщане по места на животните, съгласно програмата "Кастрирай и върни".
Клетките, предназначени за дългосрочно пребиваване на кучетата, са 96. Те разполагат с двор, където движението на животните е свободно. Там пребивават животни, които са проявили агресивно поведение към хора и са изоставени от стопаните си.
Към момента в приюта със статут на постоянно пребиваващи са 86 кучета, съобщиха още от общината.

"Наши екипи реагират бързо при всеки подаден сигнал за нападение от страна на бездомно куче, с оглед осигуряване безопасността на гражданите. При проверките служителите се запознават с обстоятелствата в присъствието на гражданина, подал сигнала. Не са единични случаите, в които характерно за животното поведение /лаене, събиране на групи, търсене на контакт, от който се очаква храна, и др./ се възприема за нападение. Именно това налага прецизност и снабдяване с достоверна информация при проверка на всеки постъпил сигнал. Тук е важно да се отбележи и тенденцията, че често пъти

© Varna24.bg
изхранването на безстопанствените животни води до нежелани последствия - изхвърлените хранителни отпадъци, например, замърсяват околната среда и създават предпоставка за изграждане на хранителни навици в животните, както и обитаването им на определени територии - в близост до детски площадки, училища, жилищни кооперации", сподели Нели Георгиева.

Тя подчерта, че екипът и е отворен за нови идеи и работи с граждани, които спазват основните изисквания за достъп и отношение към животните. В приюта е поставена пощенска кутия за мнения и препоръки. В ход са няколко съвместни инициативи с доброволци, например разходки на животните от приюта - в съботните дни до края на юли има заявени такива мероприятия, като в тях се включват с ентусиазъм много хора. Работи се и по популяризиране на идеята за осиновяване на кучета.

В бюджета за 2015 г. са заложени 391 639 лв. -за основен ремонт на базата и за издръжка на приюта - осигуряване на специализирана храна за кучета, медикаменти и консумативи за ветеринарномедицинска дейност, консумативи за лов, транспортиране на опасни отпадъци от ветеринарномедицинската дейност, ветеринарномедицинско обслужване, поддръжка на септичните ями и съоръжения, транспортиране на животните, трудови възнаграждения, режийни разходи и др.

ОПБК - Каменар разполага със специализиран лицензиран автомобил за събиране на животински трупове и транспортирането им за обезвреждане до Екарисаж - Варна. Гражданите могат да подават сигнали на тел. 052/820-603 или по електронен път на signali@varna.bg.



Още по темата: общо новини по темата: 56
26.07.2012 »
19.07.2012 »
23.05.2012 »
21.05.2012 »
19.04.2012 »
11.04.2012 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: