Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Пуснаха електронния регистър за домашни любимци и безстопанствени кучета
Автор: Екип Varna24.bg 14:51 / 19.07.2012Коментари (0)2448
© Bulfoto
Електронният регистър за домашни любимци и безстопанствени кучета вече е активен в сайта на общината. Системата струва около 8 хиляди лева. До базата имат достъп местната администрация, ветеринарни клиники и собственици на животни, които могат да влязат в нея чрез номера на чипа на домашния си любимец и телефона си, предаде Дарик.

Предвидено е системата да обхване, освен домашни кучета, и котки. Ако дадено четириного е регистрирано и бъде загубено от собственика си, този, който го намери, може да потърси съдействие от ветеринарите. С помощта на регистъра те лесно могат да проверят чие е животното.

За да бъдат обхванати всички домашни кучета в системата, се предвижда промяна в нормативната уредба, съобщи кметът Кирил Йорданов. Тя ще бъде в посока на случаите, в които ще се дължи глоба, както и повишаване на нейния размер.

"Можем да направим сравнение с МПС. То се регистрира задължително, плаща му се данък. Този, който направи опит да избегне регистрацията на домашния си любимец, ще търпи административни санкции. Парите, които ще се събират от глоби и данъци, ще бъдат изразходвани целево за овладяване на популацията на безстопанствените животни", обясни градоначалникът.

За последните 3 години едва 3 хиляди са варненците, които са регистрирали кучетата си и плащат дължимия годишен данък в размер на 20 лв. За различни нарушения като водене на животно без намордник или разходка на нерегламентирани места, за миналата година са издадени 20 акта. Санкцията в момента е 100 лв.

За да се работи по-качествено по проблема с бездомните кучета в града, към всяко от 5-те районни кметства ще бъде назначен по един човек, който ще отговаря за тях и ще контролира популацията им. На определен период той ще отчита свършеното. Съдействие ще се търси от етажната собственост, домоуправителите и районните администрации.

Предстои разширяването на приюта в Каменар догодина, разкри още Йорданов. В момента тям се отглеждат 136 кучета. Площадки за разхождане на домашни любимци, аналогични на тази в двора на Медицинския университет, ще бъдат изградени в петте кметства. Това ще стане след като се избере фирма-изпълнител, ной-вероятно през лятото.




Още по темата: общо новини по темата: 56
08.07.2015 »
26.07.2012 »
23.05.2012 »
21.05.2012 »
19.04.2012 »
11.04.2012 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: